Wat zegt een verschil in SE- en CE-cijfers over je slagingskans? Als je uiteindelijke schoolexamen gemiddeld een 6 of lager is en je haalt lagere cijfers voor je centraal examen, is je gemiddelde eindcijfer lager dan een 6. Er is een grotere kans dat je niet gemiddeld een 5,5 of hoger voor je centrale examens haalt.
Leerlingen halen cijfers op schoolexamens (SE) die meetellen voor het eindexamen. De meeste schoolexamens worden afgenomen in de SE weken die vier keer per jaar in de voorexamenklassen en drie keer per jaar in de examenklassen worden gehouden. Wanneer deze weken plaatsvinden, is na te lezen op de jaarplanning.
Het Verschil schoolexamen – centraal examen (se-ce) maakt geen deel meer uit van de beoordeling van de onderwijsresultaten. De indicator is ooit bedacht om de civiele waarde van diploma's te bewaken. Een te hoog schoolexamencijfer maakt het voor leerlingen immers (te) makkelijk om een diploma te halen.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
Belangrijkste verschil is dat bij het centraal examen iedereen in Nederland dezelfde toets maakt. Voor het schoolexamen maak je meerdere toetsen. Er zijn nog andere verschillen.
Hoe ontstaat het verschil tussen de SE- en CE-cijfers? Het verschil in cijfers tussen het schoolexamen en het centraal examens, ontstaat vooral omdat de centrale examens centraal geregeld zijn en de schoolexamens niet. De schoolexamens worden door je eigen school gemaakt en alleen door je eigen docenten nagekeken.
Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden. De kandidaat mag per toetsperiode maximaal één schoolexamen herkansen. Na afloop van iedere toetsweek volgt binnen redelijke termijn het inhaal- /herkansingsmoment.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Conclusie. De kernregel eist dat je voor Nederlands, Engels en Wiskunde ten minste een: 4,5 – 5,5 – 5,5 haalt op je diploma. Deze drie cijfers worden immers naar boven afgerond en daarmee komen je gemiddelde eindcijfers dan uit op een: 5 – 6 – 6.
Antwoord. Vanaf het centraal examen 2012 geldt de exameneis dat het gemiddelde van de CE-cijfers minimaal 5,5 moet zijn. De CE-eis gaat over alle CE-cijfers van alle bij de uitslag betrokken vakken.
Als een centraal examen uit twee delen bestaat, dan telt het uiteindelijke CE-cijfer mee. Een CE met twee delen komt op dit moment weinig voor; alleen bij beeldend vmbo en het oude kunstvak tehatex vwo.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Het schoolexamen (SE) van een vak telt voor 50% mee in het eindcijfer voor dat vak. De andere 50% is het cijfer van het eindexamen (CE) van dat vak. Oftewel: ((SE + CE) / 2) = eindcijfer. Voor vakken waar geen eindexamen in wordt gedaan, bepaalt het schoolexamen voor 100% het eindcijfer.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
De meeste SE's worden in de SE- weken afgenomen. Per jaar mogen 4 SE's herkanst worden.
In totaal kan een kandidaat voor het Wft-examen Basis dus 62 punten behalen. dan exact 68% (bijvoorbeeld 67,99%) van de punten, dan is het cijfer lager dan 5,5 en wordt het afgerond naar een 5 (gezakt).
Dit houdt in dat bijvoorbeeld een prestatie die als 'goed' wordt beoordeeld het cijfer 8 krijgt en een die als 'onvoldoende' beschouwd wordt het cijfer 4. In 1930 is er per Koninklijk besluit bepaald dat het cijfer 5 nog niet voldoende is.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op vrijdag 30 juni 2023 bekend gemaakt.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
De inspectie wordt ervan op de hoogte gebracht dat je het examen later afmaakt. Als je je die dag te ziek voelt om het examen voort te zetten moet de directeur de inspectie verzoeken je gemaakte opgaven ongeldig te verklaren. Je mag het examen dan tijdens het volgende tijdvak opnieuw maken.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.