Wanneer je RAL 9001 en RAL 9010 naast elkaar houdt, lijkt RAL 9001 meer richting het beige te gaan met licht roodoranje ondertonen. RAL 9010 heeft een licht gelige ondertoon en is duidelijk lichter van kleur dan RAL 9001. Dit komt doordat RAL 9010 voornamelijk grijs en een beetje oxide-geel pigment bevat.
RAL 9001 is een gewenste kleur in voor kozijnen, vanwege de ondertoon. Het is minder wit dan de 9010, waardoor 9001 juist beter combineert met andere donkere kleuren. Hierdoor is het voor kozijnen, afwerking en buiten een perfecte tint.
Verschil RAL 9001 en 9010
De twee RAL kleuren lijken hetzelfde maar er zit een duidelijk verschil tussen beide RAL wittinten. De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit.
Stralend wit, RAL 9010, RAL 9001: bij het zien van alle verschillende soorten wit-tinten raak je al bijna de weg kwijt.
RAL 9001: crème wit
RAL 9001 is de meest crèmekleurige en donkerste tint van deze drie RAL-kleuren. Deze wittint lijkt qua kleur het meest op koffiemelk. RAL 9001 wordt ook wel crème wit genoemd.
RAL 9001 is, zoals de naam al doet vermoeden, een crème-achtige wittint. Het is een kleur die enorm populair is in oude monumentale gebouwen. Vaak zijn de kozijnen en andere accenten zoals stopcontacten in deze bekende kleur geschilderd. RAL 9010 is wat de meeste mensen dus als zuiver of gebroken wit kennen.
Hierbij is Ral 9016 witter dan Ral 9010. In deze wittinten gaat een klein beetje pigment waardoor de felheid van het wit minder wordt. Hierdoor oogt het nog steeds als wit, maar dan toch iets van het witte af. Ral 9010 en Ral 9016 zijn daarom ook de meest gebruikte wit kleuren van Nederland.
Beige is het nieuwe wit
Het werd gezien als een veilige, neutrale basiskleur voor de muren. Ik volg graag de nieuwste trends op interieurgebied en witte muren zijn om verschillende redenen op zijn retour. Beige is het nieuw wit en de trendkleur voor 2023. Beige is helemaal hot & happening en dat begrijp ik helemaal.
Welke kleur wit op plafond en muren? De RAL kleur 9010, ook wel zuiver wit, is een kleur dat standaard veel gebruikt wordt voor wit op de muur, plafond en kozijnen. Een heel geschikte tint voor interieurs. Het is als het ware de basiskleur voor alle interieurs.
RAL 9016 zou je bijna spierwit kunnen noemen en is witter dan RAL 9010. Houd je van een superstrakke, lichte woonkamer of durf je zelfs een compleet wit interieur aan? Dan creëer je met RAL 9016 een neutrale en frisse basis. RAL 9010 gaat meer richting crèmewit.
Het combineren van RAL 9010 met andere RAL kleuren kan perfect met bijvoorbeeld met RAL 7016, RAL 7021 of de lichtere RAL 7035. Uiteraard kun je met de aardetinten bruin, groen en blauw ook perfect uit de voeten.
Plafond verven in kleur
Een hoge ruimte kun je prima schilderen in een donkere kleur. Een lichte kleur is aan te raden bij lagere plafonds. En een lichte kleur is niet gelijk wit. Een pastelkleur kan voor een verrassend fris effect zorgen zonder dat je terugvalt op een wittint.
Voor binnen wordt er steeds meer voor Roomwit gekozen naast het veel gebruikte RAL 9010 en Ral 9001.
Heb je bijvoorbeeld een oud, klassiek huis? Dan wordt nog steeds RAL 9001 gebruikt, omdat spierwit hier vaak niet mooi bij past. Crème (RAL 9001) gaat namelijk vaak goed samen met donkere kleuren. Heb je bijvoorbeeld donker meubilair of muren geschilderd met donkere tint muurverf, dan adviseren wij veelal de RAL 9001.
Wanneer kies je voor Ral 9010? Ral 9010 wordt als de meest witte versie van deze twee vooral gebruikt in moderne interieurs. Als je werkt met echt witte wanden in je kamer, is de keus voor off-white kozijnen de juiste. Het doet de kamer groter lijken en de muren nog witter.
Witte verf combineren met andere wittinten
Het is een vrij warme en klassieke kleur. RAL 9001 wordt vaak gecombineerd met RAL 9010. Zo kunnen stopcontacten en lichtschakelaars in een prachtige crème kleur zijn en de muur in gebroken wit. Naast elkaar vallen de twee kleuren op, waardoor ze prettig te combineren zijn.
Creme wit: RAL 9001
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren.
Wat zijn warme interieur kleuren? Als je graag een warm interieur wil creëren, kun je het beste warme kleuren gebruiken. Je kunt hierbij denken aan geel, oranje, rood en bruin.
Wanden waarop weinig licht valt zullen donkerder uitkomen. Als je dus een hele donkere accentkleur hebt, kun je het beste de wand schilderen waar het meeste licht op valt. Of anders wellicht kiezen voor een net iets lichtere variant van de gekozen kleur.
Aardetinten en witte kleuren zijn ook uiterst geschikt voor een werkkamer en geven rust en kalmte af. Daarnaast leiden ze ook helemaal niet af. Zorg er wel voor dat je wit combineert met andere tinten. Anders kunnen de muren ontzettend op je afkomen.
De Kleur van het Jaar 2023 volgens Flexa (AkzoNobel)
Was de kleur van 2022 nog lichtblauw ('Bright Skies'), in 2023 is het een geeltint volgens Flexa. 'Wild Wonder™', zo hebben ze de kleur genoemd. Een positieve, natuurlijke geeltoon, die binnen verbindt met buiten, aldus Flexa.
In 2022 en 2023 zullen aardse bruintinten, beige en terracotta's een vleugje warmte introduceren. Roodbruine en bruine tinten zullen een topkeuze zijn voor de herfst en wintertrends en zetten meteen een warme woonsfeer neer.
RAL 9010: de meest verkochte wit
RAL wit 9010 is één van de meest gekozen kleuren wit in het interieur. Het is de kleur van de meeste latex muurverf wit. Deze wittint wordt ook wel zuiver wit genoemd. De kleur wit is nèt een tikje gebroken en dat maakt 'm uitermate geschikt om te gebruiken voor muren en plafonds.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.
Helder wit licht heeft een kleurtemperatuur van 4000 K tot 5000 K en wordt vaak gebruikt in kantoren, keukens en badkamers om een meer energieke en heldere sfeer te creëren.