Te veel is nooit goed
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Specifiek gelden de adviezen om diabetes type 2 te voorkomen om: suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sappen zo min mogelijk te drinken. niet te veel rood vlees en bewerkt vlees zoals vleeswaren te eten. veel volkoren producten te eten.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Zwarte en groene thee zijn gezond
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen.
Lichtgele urine
Bij slecht werkende nieren of slecht ingestelde diabetes kan de urine ook lichter zijn.
U herkent een hypo aan bijvoorbeeld hoofdpijn, zweten, trillen, vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen. Hyper (hyperglycemie) is een te hoge bloedsuikerspiegel. U herkent een hyper aan bijvoorbeeld veel moeten plassen, dorst, vermoeidheid, wazig zien en misselijkheid.
Als u te zwaar bent, is uw lichaam minder gevoelig voor insuline.Daardoor kan uw lichaam uw bloedsuikerspiegel steeds slechter op peil houden. Hierdoor kan diabetes type 2 ontstaan. Als u daarbij ook nog te weinig aan lichaamsbeweging doet, verhoogt dat uw risico op diabetes nog meer.
Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker. Veel mensen kiezen graag voor light dranken, omdat ze dan geen suiker binnenkrijgen.
Brood & diabetes
De voorkeur gaat uit naar volkorenbrood of meergranenbrood met veel voedingsvezels.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Als je al een tijdje niets op hebt, bijvoorbeeld in de ochtend als je nog niet hebt ontbeten, mag je suikerwaarde tussen de 4,5 en 8 mmol/l liggen. Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Veel verzorgenden zijn niet op de hoogte van de nieuwste standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) die vorig jaar verscheen.