Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten. Dat leidt tot een rijke oogst.
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Volle grond komkommers produceren mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. Ze moeten bestoven worden om vruchten te produceren. Laat de bloemen dus staan, zodat de bestuivende insecten hun werk kunnen doen.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Oogsten vanaf half juli tot einde zomer. Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
Droogte hindert groente in de groei en laat komkommers krom trekken.
Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water. Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Moet ik komkommers bestuiven? In tegenstelling tot tomaat, paprika en pepers maakt het komkommerras Picowell ook zonder bestuiving vruchten aan. Hommels en bijen lusten de nectar best, maar voor de plant is het niet noodzakelijk dat ze langskomen. De vruchten bevatten echter geen zaden.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Snoei je komkommer wanneer de plant 30-60 cm groot is.
Doorgaans kun je 3-5 weken nadat ze beginnen te groeien al snoeien. Als je de komkommer te vroeg snoeit, is het mogelijk dat hij zich niet goed ontwikkelt en de plant beschadigd raakt. Dit verzekert dat de plant later in het groeiseizoen komkommers kan ontwikkelen.
KOMKOMMERPLANTEN LATEN KLIMMEN
De planten kunnen meer dan 1,5 meter lang worden en proberen overal in te klimmen. Bamboestokken, een rozenboog, een hek of een boom zijn goede klimmaterialen voor een komkommer plant. Als de plant ongeveer 1,5 meter lang is, dan knipt u de top van de plant af..
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten. Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
Voeding. Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan. We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Aan de 80 centimeter hoge komkommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zodat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst. Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen?
De planten zijn niet winterhard, je kunt ze dus pas uitplanten na 12 mei (ijsheiligen). Na deze datum is er onofficieel geen kans meer op nachtvorst. Toch is het wel verstandig het weerbericht een beetje in de gaten te houden.