Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei.
Mag je een ei met een rood stipje in de dooier opeten? “Het stipje zegt helemaal niets over de kwaliteit van het ei. Er is niets mis mee en het is vooral niét gevaarlijk. Bovendien heeft het ook geen invloed op de smaak, dus je moet het niet proberen wegdoen en je moet het ei ook zeker niet weggooien.”
Verwijder de bloedvlek eenvoudig met de punt van een mes of vork en gooi het weg. Ga dan verder met het koken van uw ei zoals gewoonlijk. Het Egg Safety Center en de USDA stellen beide dat eieren met bloedvlekken volkomen veilig zijn om te eten, zolang ze maar goed gekookt zijn .
De oorzaak van een bloedvlek is simpelweg een gescheurd bloedvat op het oppervlak van de dooier terwijl het ei zich vormt . Dit is een natuurlijk, goedaardig proces voor zowel de kip als het ei. Bloedvlekken kunnen toenemen wanneer hennen in een kudde opgewonden raken door veranderingen in verlichting, veranderingen in temperatuur of gewoon verschuivingen van seizoenen.
Bloedvlekken zijn ongewoon, maar kunnen worden aangetroffen in zowel in de winkel gekochte als verse boerderijeieren. Ze ontstaan wanneer kleine bloedvaten in de eierstokken of eileider van de kip scheuren tijdens het leggen van de eieren . Eieren met bloedvlekken zijn veilig om te eten, maar u kunt de vlek eraf schrapen en weggooien als u dat liever wilt.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Bloed op de eierschaal
Tijdens dit proces barsten er soms bloedvaten in de blaas van jonge kippen. Andere redenen kunnen slijtage, veroudering van oudere kippen, prolaps of mijten zijn. Een veel zeldzamere oorzaak is pesten. Eieren met bloed op de eierschaal zijn veilig om te eten, maar moeten voor het koken worden afgewassen .
Bloedvlekjes:Dit is een ei met een klein beetje bloed erin. Ze zien er misschien wat angstwekkend uit maar ze zijn nog steeds eetbaar! De bloedvlekjes worden veroorzaakt doordat er een bloedvaatje in het ovarium is gesprongen, misschien omdat de kip geschrokken is.
Eieren met wit lijken roze, groen of rood getint; dit is een teken dat ze bacteriën kunnen bevatten die het bederf kunnen versnellen en u het risico op voedselvergiftiging kunnen opleveren . Slechte voeding, zoals het gebrek aan de juiste vitaminen en mineralen in het dieet van de kip, kan bloedvlekken veroorzaken. Deze kleine vlekken duiden niet op een bevrucht ei.
Lichtroze menstruatiebloed
Als je extreem lichte menstruaties hebt dan kan je bloed soms roze lijken, omdat er zo weinig bloedverlies is. Dit komt vooral voor wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt. Maar lichtroze menstruatiebloed kan ook betekenen dat je minder oestrogeen hebt in je lichaam.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, betekent een bloedvlek niet dat het ei bevrucht is . Het betekent simpelweg dat er een bloedvat is gesprongen terwijl de kip het ei legde.
Het advies van het RIVM en de GGD ZHZ is om eieren van hobbykippen niet te eten. De meeste eieren van hobbykippen (kippen die door een particulier als hobby worden gehouden) in regio Zuid-Holland Zuid bevatten namelijk te hoge gehaltes aan verschillende soorten PFAS.
Het is lastig om inwendige gebreken te ontdekken als je met een schouwlamp door een bruin ei schijnt. Daarom vinden consumenten vaker bloedvlekken in bruine eieren dan in het eiwit.
Als er in de eileider een haarvat springt, krijgt het ei een bloedvlek. Of er komt – dat is zeldzamer – een stukje weefsel van de eileider los. Dan heet het rode puntje een meat spot.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Genen bepalen de kleur
Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen. Het is wal te zien aan de oorlellen van de kip. Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en met witte een wit ei.
Roze of iriserend eiwit (albumine) duidt op bederf door Pseudomonas-bacteriën . Sommige van deze micro-organismen, die een groenachtig, fluorescerend, in water oplosbaar pigment produceren, zijn schadelijk voor mensen. De kleur van de dooier varieert in tinten geel, afhankelijk van het dieet van de kip.
Het eiwit is uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ook al kan een ei drijven of kan de kleur van de dooier en het eiwit aangeven dat het niet meer vers is, het kan nog steeds veilig zijn om te eten . Dan moet je een geurtest doen en kijken of er problemen zijn met de schaal. "Om een ei als bedorven te beschouwen... ontwikkelt het een onaangename geur," zegt Tuell.
Hoewel het wellicht onsmakelijk klinkt, is ook dit niet gevaarlijk om te eten. In beide gevallen heeft het niets met bevruchting te maken en is het eitje gewoon eetbaar. Dus ook al zie je een rood flubbertje in je ei, kun je deze gewoon zorgeloos opeten. Toch zullen de meeste mensen het bloedpropje uit hun ei lepelen.
Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei.
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Oudere kippen kunnen ook eieren met een dunnere schaal produceren als hun eileiders beginnen te slijten. Eieren met een dunne schaal zijn veilig om te eten, zolang de schaal niet is doorboord of gebarsten . U zult echter waarschijnlijk geen eieren met een dunne schaal vinden in een doos die u in de winkel koopt, omdat ze niet gemakkelijk kunnen worden verwerkt.
Wanneer de huid rood, pijnlijk of kapot is, is het belangrijk om de gewonde kip meteen te scheiden. U kunt Veterinary Wound Powder op de kip gebruiken om het bloeden te stelpen en de genezing te bevorderen .
Gevlekte eieren kunnen voorkomen als de schaalklier defect is of als er verstoringen zijn in het kippenhok tijdens het verkalkingsproces van de eivorming. Te veel calcium in het dieet van een kip kan ook resulteren in gevlekte eieren. Deze eieren zijn nog steeds verkoopbaar en de vlekvorming heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van het ei .