Letselwerend glas is glas dat zoals de naam al verklapt voorkomt dat men letsel oploopt bij een breuk van het glas. Het letselwerende glas zorgt er bij een breuk voor dat de glaswand op zijn plaats blijft. Hierbij blijven ook de verschillende stukken bij elkaar.
Letsel wordt voorkomen door meerdere glasbladen en PVB-tussenlagen op elkaar te lamineren. Zelfs als het glas breekt zult u veilig zijn. Het gelaagde glas valt namelijk niet in scherpe scherven uiteen, deze blijven aan de PVB-laag plakken. Dit noemen we letselveilig glas.
Isolatieglas HR++ met twee zijden gelaagd veiligheidsglas is een gelaagde beglazing met zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde veiligheidsglas. Dit glas heeft zeer goede isolerende eigenschappen, biedt bescherming tegen glasbreuk en heeft een inbraakvertragende werking.
Veiligheidsglas op de begane grond moet zowel binnen als buiten lestelveilig zijn, als het glas breekt mag het niet leiden tot ernstig letsel. Veiligheidsglas op een verdieping moet ook doorvalveilig zijn. Hiervoor wordt gelaagd glas gebruikt of een combinatie van gelaagd -en gehard glas.
Bij geschillen hanteren arbiters daar NEN-normen als basis. Dat betekent dat een aannemer civielrechtelijk volgens zijn contract toepassing moet geven aan NEN 3569 waar dat nodig is. Op basis van het Bouwbesluit 2012 kan het toepassen van letselveilig glas weldegelijk een eis zijn, zij het via een andere norm.
Tweezijdig gelaagd glas in je woning
Eigenlijk geldt: wanneer er aan beide kanten van het glas de mogelijkheid bestaat dat je er doorheen kunt vallen, dan is tweezijdig gelaagd glas een must. Door de folie in de ruiten, blijft het glas namelijk bij elkaar als er iemand tegenaan valt en de ruit breekt.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. En de meerkosten vallen mee: isolerende kozijnen met triple glas zijn zo'n 15 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas (exclusief de subsidie).
HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
' Het antwoord van de Helpdesk Bouwregelgeving hierop luidt: De norm NEN 3569 geeft eisen omtrent (veiligheids)glas, maar deze norm wordt niet door het Bouwbesluit aangestuurd en heeft derhalve geen publiekrechtelijke status. Het is dus niet verplicht die norm toe te passen'.
De NEN 3569 norm geeft eisen voor verticaal geplaatst vlakglas, wanneer dit toegepast wordt als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken en met alle dagmaten groter dan 150mm. De norm geldt wanneer het geplaatste glas bereikbaar is voor volwassenen en kinderen.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Triple glas heeft een levensduur van gemiddeld 35 jaar. Bij dubbel glas is dit gemiddeld 25 jaar.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Standaard dubbel glas (dit is gewoon isolatieglas) HR glas. HR+ glas. HR++ glas.
Hoe kan je triple glas herkennen? Je kan driedubbel glas, ook wel HR+++ glas of triple glas genoemd, herkennen aan 2 aluminium strips tussen 3 glasplaten. Ook hier kun je eventueel de code herkennen op de aluminium strip tussen de glasplaten.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Art. nr. Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Uitstekende isolatie
Ten opzichte van enkele beglazing beschikt gelaagd glas over een zeer hoge isolatiewaarde. Het werkt uitstekend in combinatie met dubbel- of HR++ isolatieglas. Hierdoor kunnen de voordelen flink oplopen.
Welke type glas in de lichtstraat? Kies altijd voor gelaagd glas, dit is veiligheidsglas en zorgt ervoor dat het glas bij een eventuele breuk niet in scherven op de grond valt, maar aan het folie wat tussen de twee glasplaten is bevestigd blijft hangen.