Als je meerdere komkommerplanten wilt planten, plant ze dan voor de kruipende teelt op 150 centimeter van elkaar en voor de klimmende teelt op ongeveer 60 centimeter van elkaar.
Reken 1m2 per plant en zorg voor een zonnige plaats. Bouw een klimrek van bijvoorbeeld oude stokken of takken van minimaal 1,50 meter. Door de bladeren op te binden krijgen ze meer ruimte. Tijdens het groeien heeft je komkommerplantje eerst nog niet zo veel water nodig.
Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden.Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.
Behalve in een pot kan komkommer ook in een bak gekweekt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een metselbak. Hierin heeft 1 komkommerplant voldoende ruimte om te groeien. Om te plant te laten klimmen kan gebruik gemaakt worden van gaas of stokken waar de plant tegenop kan groeien.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Een komkommerplant heeft veel water nodig, zeker wanneer ze al een grote plant is en komkommers geeft.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond. Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek. Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te 'dieven'.
Bemesting. Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten.
Wie zijn komkommers in een kas aanbouwt moet er voor zorgen dat deze voldoende licht en warmte krijgen. Ze groeien kruipend of klimmend. U kunt de planten het beste opbinden aan een rankhulp (bv.draadgaas) om de planten te ontlasten van het gewicht van de komkommers.
De tijd tussen het zaaien en de rijping van de eerste vrucht bedraagt zo'n vijf weken. Ongeveer 2 weken daarna kun je een maand lang mini-komkommers oogsten.
Verspenen. Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien.
In hun groei gelden komkommers als veeleisend. Ze hebben zowel veel water alsook voedingsstoffen nodig. Droogte kan worden tegengegaan door regelmatig te gieten.Het is belangrijk de planten al naar behoefte water te geven, zonder dat er stuwvocht ontstaat.
Slechte combinatieteelt
Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten. Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Komkommerplanten kunnen niet tegen de kou en mogen daarom pas half mei buiten in de volle grond staan.
Die groeien in de oksels van het blad en worden 'dieven' genoemd. Dat is niet voor niets, want ze kosten de plant veel energie. Daarom haal je ze beter zo snel mogelijk weg. Controleer regelmatig of er nieuwe dieven zijn gekomen en haal die weg want voor je het weet groeien ze uit tot enorme zijtakken.
Of ze nu in de volle grond of in de serre worden aangeplant : tomaten hebben plaats nodig. Houd rekening met een afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten.Voorzie ook een afstand van ongeveer 80 centimeter tussen de plantenrijen.