Het antwoord is ja.Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.
Vanwege je vochttekort is het niet verstandig om een heel zware work-out te doen. Kies voor een lichtere optie, zoals een simpele krachttraining of rustig een aantal kilometer joggen. Een groepsles bodybalance of yoga kan ook helpen.
De lever gaat daarom na het drinken meteen aan de slag om de alcohol af te breken. Als het lichaam bezig is met alcohol afbreken, is er minder energie en aandacht voor het sporten of het herstellen van sport. Sporten en alcohol drinken gaan daarom niet goed samen.
Drink geen alcohol op de dagen dat je hebt gesport. Ga je namelijk alcohol drinken dan begint je hersteldag van het sporten pas wanneer de alcohol uit je systeem is verwerkt (dit kan tot 24 uur later zijn afhankelijk van de hoeveelheid). Praktisch gezien kun je pas twee dagen na je alcoholgebruik weer voluit trainen.
Allereerst moet de mythe 'alcohol eruit zweten' worden ontkracht. Lichaamsbeweging kan er mogelijk voor zorgen dat je je beter voelt, maar het is onmogelijk om alcohol uit het lichaam te zweten. Alleen na verloop van tijd zal de alcohol in je lichaam zijn afgebroken.
Bier zelf laat ons niet rechtstreeks zweten, maar de alcohol in het bier gaat ervoor zorgen dat de bloedstroom versnelt en suikergehalte stijgt waardoor bloedvaten onder de huid gaan verwijden. Hierdoor krijgt de huid het warmer, gaat onze lichaamstemperatuur stijgen en komen onze zweetklieren in actie.
Een lever trainen laat de hoeveelheid enzymen die daarbij zijn betrokken toenemen. Dit betekent dat de duur van de training zodanig moet zijn, dat de brandstofvoorraden op zijn, en de lever dus wordt gestimuleerd nieuw glucose aan te maken.
Alcohol en spieren trainen: geen goede combinatie
Als je spierkracht op wilt bouwen, kun je beter geen alcohol drinken. Behalve spierpijn door alcohol en verzuring van je spieren, remt alcohol namelijk de spieropbouw door vochtgebrek en verstoring van testosteron en cortisol.
Terwijl je zweet wordt het gif dus uit je lichaam verdreven. Toch is het niet verstandig om de alcohol uit je poriën te forceren, vanwege de gevaren van aanhoudende uitdroging. Lopen met een kater vergroot de kans op spierverrekkingen, krampen, spiertrekkingen en een verstoorde elektrolytenbalans.
Conclusie: Beïnvloedt alcohol de vetopslag in je lichaam? Dat hangt ervan af. Voor de korte termijn geldt dat inname van alle macronutriënten, dus ook alcohol, de vetafbraak remt. Doordat de afbraak van alcohol relatief lang duurt en prioriteit heeft, remt alcohol de vetafbraak het langst.
Na het sporten maakt je lichaam een berg testosteron aan, wat er voor zorgt dat je spieren groeien. De alcohol remt de aanmaakt van het hormoon, waardoor je spieren een stuk minder snel groeien dan je hoopt. Wacht na je training tenminste een paar uur voordat je de kroeg induikt, anders is het zonde van je harde werk.
Het lichaam verliest vocht tijdens het sporten. Iemand moet na het sporten genoeg drinken om het vocht weer aan te vullen. Dan herstelt het lichaam beter. Alcohol staat het herstel in de weg.
Je lichaam geeft je de signalen van vermoeidheid niet voor niks. Door vaak met een pre-workout te trainen vergroot je de kans op overbelasting omdat je nét wat te zwaar traint of iets minder bedachtzaam bent, met mogelijke overtraining of een vervelende blessure tot gevolg.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Een matige consumptie van 0-0,5 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht, oftewel 1-6 glazen, zal geen echt dramatische directe effecten hebben op je spierherstel en prestaties, mits je dit maximaal 1 tot 2 keer per week doet. Zo blijkt uit de tot op heden beschikbare onderzoeken.
Na het sporten is het nodig om het vochtverlies weer aan te vullen. Een groot glas bier bevat natuurlijk heel veel vocht, maar óók alcohol. En alcohol heeft juist een vochtafdrijvend effect, zodat je uiteindelijk nóg meer vocht verliest.
De beste resultaten voor de lever worden bereikt met 45 minuten weerstands- en aërobe lichaamsbeweging. Sommige studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging ook het slechte cholesterolgehalte kan verlagen, wat ook goed is voor de lever.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.
Als je je al voorafgaand aan het drinken moe, slecht of down voelt, zal de kater de volgende dag extra onaangenaam zijn. Ook niet of niet goed eten, kan de kater erger maken.
Bijwerkingen
Daarnaast zijn er ook veel bijwerkingen bekend van pre-workout middeltjes. Tot de voorkomende klachten bij langdurig gebruik horen uitputting, dehydratie, hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartkrampen, koortsig gevoel, veel blozen en zweten, hoofdpijn en flauwvallen.
Creatine leidt waarschijnlijk tot een iets hogere vetvrije massa waardoor je gewicht wat toeneemt. Dit kan beperkend zijn voor duursporters. Verder kan een hoge inname (10-20 gram of meer) leiden tot maag- en darmklachten zoals diarree, winderigheid of krampen [3].