Als werkgever kan je een regeling invoeren waarbij werknemers die tijdelijk meer vrije tijd of inkomen nodig hebben, verlofuren kunnen kopen of verkopen. Je bent daar als werkgever niet toe verplicht en mag zelf kiezen of kopen en/of verkopen van vakantiedagen binnen je bedrijf is toegestaan.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Voor werknemers die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen, kan de werkgever een regeling invoeren waarbij werknemers vakantiedagen kunnen kopen of verkopen. Let op deze aandachtspunten. Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet.
Je kunt werknemers de mogelijkheid bieden om ieder jaar een maximumaantal vakantiedagen te kopen. Hiervoor moeten ze een schriftelijk verzoek indienen, dat je alleen kunt inwilligen wanneer het verlofsaldo in het betreffende jaar niet toereikend is én wanneer het bedrijfsbelang niet in het geding komt.
Alleen bovenwettelijke vakantiedagen kunt u verkopen. Dit geldt voor zowel de bovenwettelijke vakantiedagen van het lopende jaar als voor de niet verjaarde – bovenwettelijke vakantiedagen van voorgaande jaren. Alleen bovenwettelijke vakantiedagen van het lopende jaar kunt u verkopen.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Als werkgever mag je alleen de dagen boven de wettelijk vastgestelde twintig vakantiedagen per jaar (de bovenwettelijke vakantiedagen) afkopen. Je medewerker krijgt dan geld in ruil voor de opgespaarde vakantiedagen.
Percentage Koopdagen
Het kopen van een extra dag kost de werknemer 0,4% van zijn bruto vast overeengekomen jaarloon of bruto jaarsalaris bij een vijfdaagse werkweek van gemiddeld 40 uur. Bij twee koopdagen is het percentage dus 0,8%. Bij 3 koopdagen 1,2%, et cetera.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Na één jaar in loondienst met een contract van 24 uren per week, heb je dus recht op vier keer 24 uur, wat neerkomt op een totaal van 96 uur vakantie. Dus in een jaar werk je 156 dagen en heb je recht op twaalf vakantiedagen.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Na deze verjaringstermijn vervallen de vakantiedagen. Zo kan een werknemer de bovenwettelijke vakantiedagen die hij in 2022 heeft opgebouwd tot en met 2027 opnemen. Wettelijke vakantiedagen kunnen je werknemers veel minder lang meenemen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Als je 55-jaar of ouder bent kun je op verzoek vier dagen (gemiddeld 32 uur) gaan werken. Je arbeidsovereenkomst wijzigt niet, die blijft uitgaan van een vijfdaagse werkweek. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de opbouw van je pensioen, vakantietoeslag en het aantal vakantiedagen en (extra) roostervrije dagen.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
Betaal ik meer belasting over overuren? Nee, u betaalt niet meer belasting over overuren dan over uw normale werkuren. Uw belasting hangt af van uw totale inkomen. Doordat u meer uren werkt, verdient u meer salaris.
Wettelijke vakantiedagen komen te vervallen als ze niet zijn opgenomen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna. Dit is alleen anders als een werknemer door bijzondere omstandigheden redelijkerwijs niet in staat was om vakantie op te nemen in deze gehele periode.
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.