Er kan simpelweg met een latexverf over vinyl behang heen geschilderd worden. Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden. Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn.
Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.
Verf eerst de hoeken en randen met een kwast. Pak daarna de verfroller om te verven over de rest van het behang. Rol eerst in verticale banen, vervolgens in horizontale banen en dan weer in verticale banen. Stop niet abrupt maar probeer de banen mooi in elkaar over te laten lopen.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Gaat het om behang in een lichte kleur, dan zal een donkere verf het kader beter doen uitkomen. Als het papier daarentegen eerder donker is, kies dan een lichte verf voor de invulling. Bent u gewonnen voor een combinatie van behang en verf maar hebt u persoonlijk advies nodig? Doe een beroep op onze kleurconsulent!
Overschilderbaar behang herken je zo
In de basis zijn dat vinyl behang, glasvezel, vliesbehang en zelfs ook papierbehang. Je kunt hier prima met latex- of een andere muurverf overheen schilderen. Voorwaarde is wel dat het behang goed bevestigd moet zijn.
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Laat het behang tussen de verflagen door minimaal 24 uur drogen. Schilder niet te veel over droge stukken en werk zo veel mogelijk nat-in-nat. Zo bekom je het mooiste resultaat.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen. Horizontale patronen passen in kleine kamers, verticale lijnen in lage kamers.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee hoofdsoorten. Behang van papier: papierbehang, simplex behang, duplex behang, rauhfaserbehang en vliesbehang. De andere variant is kunststofbehang: vlakvinyl behang, schuimvinyl of glasvezelbehang.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen. Het is daarbij aan te raden de eerste laag voor tien procent met water te verdunnen.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Het verven van vliesbehang
Je kunt vliesbehang verven met muurverf. Moet je vliesbehang verven met primer? Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Omdat het behang een grove structuur heeft, moet je gebruik maken van een verfroller met een dikke vacht. Voor de randjes en hoeken gebruik je een kwast.
Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten.
Eens je het vliesbehang een grondlaag hebt gegeven, kan je afwerken met een muurverf naar keuze zoals Bossflow Mat, Boss-one Silk of Bolatex.
Vooral bij glasvlies behang geld dat dit strak aangebracht moet worden. Putjes of bobbels lijken vaak niet meer zichtbaar als het glasvliesbehang is aangebracht. Pas als je gaat verven worden ze weer zichtbaar. Gebruik je verf op waterbasis, dan kan dit er voor zorgen dat de behang loslaat.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.