Als beide apparaten tegelijkertijd aanstaan voorkomt de combiregelaar dat bij overspanning de aardlek eruit schiet. De regelaar zorgt dat de droger stopt met draaien als de spanning te hoog wordt en zodra de spanning weer lager is, gaat de droger verder met het progamma.
Wanneer het ene apparaat aangaat, schakelt de stekkerdoos automatisch het andere apparaat uit. Zo sluit je eenvoudig je wasmachine en droger aan op één stopcontact, zonder je druk te maken dat de stoppen eruit vliegen. De combischakelaar is ook geschikt om je vaatwasser aan te sluiten.
Met een energieverdeler, ook wel combiregelaar genoemd, kan je twee dergelijke apparaten toch aan hetzelfde stopcontact (dus aan dezelfde groep) aansluiten.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Gezien het feit dat alle wasmachines van tegenwoordig een capaciteit hebben van meer dan 2 KWh is het daarom verplicht om deze wasmachines op een aparte groep aan te sluiten. De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden.
Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen. Ook voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Met de CombiSwitch van Daalderop bespaard u een extra elektra groep. Voor het aansluiten van 2 zware huishoudelijke apparaten "zoals bijvoorbeeld een boiler en vaatwasser" op één elektra groep. De CombiSwitch schakeld tussen deze twee apparaten en vangt de piekstroom op.
De combiswitch of combiregelaar maakt het mogelijk om twee apparaten met groot vermogen (Watt) aan te sluiten op één aansluitpunt/-groep. De combiswitch schakelt de boiler tijdelijk uit gedurende de opwarmtijd van bijvoorbeeld de vaatwasser, en schakelt de boiler daarna weer aan. Maximale aansluitwaarde is 3000 W.
Een wasdroogcombinatie is een machine die het wasgoed kan wassen én drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien. Maar je kunt de programma's ook combineren in één wasdroogprogramma, vaak het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine.
De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat. Vervolgens zijn er nog twee zwarte draden over die naar de tweede schakelaar gaan. Deze sluit je aan op de schroeven 1 en 1'.
Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Over het algemeen is een koel-vriescombi zuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. Gemiddeld is het 20 tot 40% zuiniger in het gebruik.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
We gaan uit van een stofzuiger van 2000 Watt, die altijd op vol vermogen wordt gebruikt. Wanneer de stofzuiger twee uur per week gebruikt wordt, is dat een wekelijks verbruik van 4 Kilowattuur. Per week kost je dat dus 4 x 22 = 88 eurocent. Op jaarbasis is dat 0,88 x 52 = €45, 76.