Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen.
Pijnstillers en koortswerende middelen worden vaak voorgeschreven bij een angina. Paracetamol vervult deze twee functies en heeft weinig bijwerkingen. Het is dan ook een behandeling van eerste keuze. Een ontstekingsremmer zoals ibuprofen wordt er vaak bij gegeven in geval van ergere pijn.
Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis.Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.
Een amandelontsteking duurt meestal enkele dagen. Daarna zou de pijn op een week tijd moeten verminderen.
Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht.Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen.
Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Dit is niet besmettelijk, want de bacteriën (de ziektekiemen die keelonsteking veroorzaken) zijn maar heel even bestand tegen zuurstof. Hier word je dus niet ziek van.
Angina pectoris is gevaarlijk: het kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Een arts kan vaststellen of je angina pectoris hebt. Behalve het advies om gezond te leven (goede voeding, niet roken, niet te veel alcohol, stress vermijden) geeft de arts je eventueel ook medicijnen.
Klachten bij angina pectoris
De pijn kan een benauwd gevoel geven. Het lijkt alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak, rug of maag. Ook kun je dan gaan zweten of misselijk worden.
Angina: een pijnlijke keelontsteking. Keelpijn, hoest, gezwollen klieren, koorts...rode of witte angina is altijd pijnlijk, ongeacht de leeftijd. Deze keel- en amandelinfectie komt frequent voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen, en is meestal goedaardig.
Bij acute faryngotonsillitis is bestrijding van de pijn met paracetamol, eerste keus. Antibiotica zijn zelden geïndiceerd. Bij ernstige faryngotonsillitis, bij immuundeficiëntie of op advies van de GGD kan gekozen worden voor een smalspectrum-penicilline zoals feneticilline of fenoxymethylpenicilline.
Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die u krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart.
Een banaan is rijk aan vitamine C en bevat weinig zuren, zodat er geen extra irritatie in je keel ontstaat. Top het af met wat honing, een theelepel kaneel en een beetje gember.
Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over. De keelpijn kun je verminderen door te zuigen op een snoepje en veel te drinken. Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie, kan je arts broxil voorschrijven.
Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten of paracetamoldrank. Lees meer bij paracetamol. Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Het verloop van keelontsteking
Met een virus is 'ie weer relatief snel op z'n retour. Worden de problemen door een bacterie veroorzaakt, dan heeft het vaak een wat heviger verloop. Het is een pijnlijkere aangelegenheid en de koorts is hoger, maar toch zal de ontsteking veelal vanzelf genezen.
Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.
Deze pijn heet angina pectoris. Bij een aanval, die gemiddeld 5 tot 15 minuten duurt, voelt u een drukkende pijn midden op de borst. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Voorbeelden zijn amlodipine, diltiazem, felodipine, nifedipine (vertraagde afgifte), nisoldipine en verapamil. Ivabradine vertraagt de hartslag. Het hart heeft dan minder zuurstof nodig, ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen.
Je kunt amandelstenen vaak goed zien zitten, meestal achter in de keel in de amandelcrypten. Je herkent de amandelstenen als een soort witte brokjes of puntjes in de keel. Sommige mensen herkennen de amandelstenen als witte plekjes achter in de keel.
Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren, oorpijn en een schorre stem. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over.
De keelamandelen hebben een onregelmatig oppervlak. De diepte holtes in dit oppervlak worden 'crypten' genoemd. Deze crypten kunnen materiaal bevatten dat ook wel 'amandelstenen' wordt genoemd. Vaak zijn die zichtbaar als kleine witte propjes.