Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Blauwe bessen verlagen de bloeddruk, helpen bij voorkomen van hartziektes, ondersteunen het behoud van hersenfuncties en is effectief bij het bestrijden van urineweginfecties. Het is dus niet voor niets dat de blauwe bes ook wel 'superfood' wordt genoemd. Nog meer reden dus om vaak te genieten van dit stukje fruit.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen
Ze zijn ook veel donkerder van kleur en zien er misschien iets minder lekker uit. En hoewel smaken verschillen, vinden de meeste mensen de gedroogde ongezwavelde abrikozen vaak lekkerder en smaakvoller dan abrikozen de wel gezwaveld zijn.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Zure abrikozen goed voor de bloeddruk
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Ongezwavelde Abrikozen kopen bij Holland & Barrett.
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
De meeste abrikozen worden gezwaveld voordat ze gedroogd worden. Deze behandeling met zwaveldampen zorgt er voor dat de gedroogde vruchten langer houdbaar zijn.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Rozijnen worden na het drogen gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide (de stof die naar rotte eieren ruikt). Na deze behandeling zijn ze vrij van bacteriën en insecten. Het verlengt de houdbaarheid van de vrucht. Het is een redelijk giftig middel.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Ongezwavelde abrikozen zien er ook anders uit. Ze zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit. Bovendien zijn ze ook minder lang houdbaar.
In de zure abrikozen zit de hoogste hoeveelheid kalium. Vaak wordt geadviseerd om 4 tot 5 gedroogde abrikozen een nachtje te laten wellen in koud water en deze in de ochtend op nuchtere maag te eten.
Bewaaradvies Abrikozen ongezwaveld
De ongezwavelde abrikozen koel en droog bewaren.
De schil van abrikoos is eetbaar, maar als je hem liever verwijdert kun je hem er met een scherp mesje gemakkelijk af trekken. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je de vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
AH Gewelde gedroogde abrikozen bestellen | ah.nl.
Geweld gedroogd fruit kent een héle andere textuur en smaakbeleving dan gedroogd fruit. Dat komt namelijk door het ”wellen”. Stapje voor stapje is er lauw water toegevoegd aan de gedroogde (bio) zuidvrucht.
Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.