Harlingen is een stad in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het ligt ten westen van Franeker en ten noorden van de Afsluitdijk aan de Waddenzee. Harlingen behoort tot de Friese elf steden. Per 1 januari 2021 telt de stad 14.810 inwoners.
Harlingen is één van de oudste zeehavensteden en staat bekend om haar rijke maritieme geschiedenis en cultureel erfgoed. Harlingen is dan ook de stad van zeehelden en schatkamers.
De huidige havens zijn: Noorderhaven, Zuiderhaven, de Oude Buitenhaven, het Dok (v/h Willemshaven), de Nieuwe Willemshaven, de Vluchthaven, de Industriehaven, de Nieuwe Industriehaven, de Nieuwe Vissershaven en Haven Oostpoort.
Omstreeks 1157 sticht Eilwardus Ludinga het klooster Ludingakerke in het dorp Almenum. De monniken graven grachten om de handelsvaart beter mogelijk te maken. De buurt ten westen van Almenum, Harlingen, wordt daardoor zó belangrijk dat deze in 1234 stadsrechten krijgt.
De gemeente Harlingen telt 16.188 inwoners in 2023.
Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners.
Harlingen is een heel gezellige kustplaats waar veel toeristen graag vertoeven. Je hebt er leuke winkeltjes, fijne restaurants, veel terrassen, prachtige bezienswaardigheden en meer. Deze mooie stad aan het wad is absoluut een bezoekje waard!
Het havengebied Rotterdam (waartoe ook de havens van Moerdijk, Dordrecht en Vlaardingen behoren) is verreweg de grootste zeehaven van Nederland. Hier werd 475 miljoen ton overgeslagen. Rotterdam is tevens de grootste haven van Europa.
De haven van Rotterdam is met een oppervlakte van meer dan 12.600 hectare de grootste haven van Europa.
Hoe begin je nou het gesprek? Nederlands: Hallo, hoe gaat het? Fries: Hoi, hoe giet it? In de ochtend kun je zeggen 'goemoarn' (goedemorgen), in de middag kun je zeggen 'goemiddei (goedemiddag) en in de avond kun je zeggen 'goejûn' (goedenavond).
Steden versus grote plaatsen
De Friese elf steden zijn niet de elf grootste plaatsen in Friesland. Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland, maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners.
De overheersende taal in het gebied dat nu Nederland is, was toen nog Fries. Nederlands is dus eigenlijk een importtaal. Migratiestromen uit het zuiden namen de taal mee en drongen het Fries terug richting het noorden.
Station Harlingen is in 1863 gebouwd en heeft een monumentale status. De perronkappen op het station staan er al bijna 160 jaar.
Harlingen is de perfecte uitvalsbasis voor een dagbezoek aan de waddeneilanden Vlieland en Terschelling of het Waddenkustgebied. Vanuit de haven in het midden van het centrum vertrekken dagelijks meerdere veerboten naar deze twee eilanden.
Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.
Niet alleen bevindt de grootste haven van Europa zich in ons land, de nummers twee en drie zijn te vinden in onze buurlanden. Onze zuiderburen huisvesten de op één na grootste haven van Europa: Antwerpen.En op de derde plek komt de haven van Hamburg, Duitsland.
Aanleiding Harlingen is dé zeehavenstad van Friesland en is in die hoedanigheid een trekpleister voor toeristen. Veel mensen kennen Harlingen als vertrekpunt van de veerboot naar Vlieland of Terschelling, maar de historische binnenstad en levendige haven zijn zelf ook toeristische trekkers.
Komend met de auto vanaf de Afsluitdijk of Sneek (A7) ga je richting Harlingen/Leeuwarden. Hierna rij je de afslag Harlingen voorbij en neem je de afslag erna (aangeduid met een veerboot) richting Harlingen Haven.
Oudste stad van Friesland
Stavoren is de oudste van alle Friese steden. Wat nu een leuk en gezellig watersport stadje is, was vroeger een drukke en actieve handelsstad. Er werd handel gedreven via de Oostzee en de Rijn. In 1060 kreeg de stad stadsrechten en speelde een belangrijke rol in de Oostzeehandel.
Je verwacht het niet, maar Leeuwarden is zo goed als de hipste stad van het Noorden. En daarmee echt een van de leukste winkelsteden van Friesland. Pop-up stores, kleine boetieks of grote merken: ze zijn er allemaal. Niet voor niets was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa afgelopen jaar.
Naast zijn bloeiende bedrijfssector is Friesland ook een geweldige plek om te wonen. De provincie heeft een rijke culturele erfgoed en herbergt een aantal charmante steden en dorpen, elk met hun eigen unieke karakter en attracties.