Ruby port is heerlijk met een stukje zachte kaas of met zoete nagerechten. De Ruby Reserve ports hebben langer op houten fusten gelegen, waardoor de Reserve meer karakter en hinten van hout heeft. De Reserve is lekker bij een kaasplateau en bij gedroogd fruit.
Nederlanders drinken port ofwel voor de maaltijd als aperitief of erna bij een stukje kaas. Bedenk wel welke kaas u bij uw port serveert. Niet alle kazen zijn geschikt. Alleen de wat rijpere harde kazen met veel smaak kunnen de kracht van een port aan.
Je kunt ruby port het beste iets gekoeld drinken, op zo'n 12 graden. Tawny port rijpt langer op vat dan de ruby, en is daarom ook dieper en rijker van smaak (én kleur).
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Port die (lang) gerijpt is op de vaten, zoals de (meerjarige) Tawny's en Colheita's krijgen o.a. aroma's en smaken van noten en specerijen. Noten zijn daardoor zeer geschikt om bij een Port te eten. En noten die van zichzelf al een goede smaak hebben zoals de walnoten of gerookte amandelen.
Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.
Een ruby en een moderne LBV moeten altijd bij kamertemperatuur worden geserveerd (niet te warm want dan overheerst de alcoholsmaak), en een tawny bij kamertemperatuur of gekoeld zoals in Portugal. Witte porto zowel droge als zoete moet ook gekoeld geserveerd worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen. Een Vintage Port is erg krachtig van smaak.
Omdat er 66 miljoen Fransen zijn, komt dit uit op een kwart liter per hoofd van de bevolking per jaar in 2015. De rijke historie van port is natuurlijk mede te danken aan de Engelsen, sinds ongeveer 350 jaar geleden.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Port of porto (Belgisch-Nederlands) is kort voor portwijn, een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
In combinatie met de romige witte chocolade kwam de port wat ronder en fruitiger over en leek de smaak van de chocolade ook wat complexer. Opvallend effect! Inspiratie: zoete witte port (even opletten, want er bestaat ook droge witte port) met witte chocolade.
Dessertwijnen worden ook geserveerd in kleinere glazen met een delicatere schenking, maar je krijgt eigenlijk ongeveer 8 glazen wijn per (standaard) fles. In sommige gevallen, zoals bij Port, waar het alcoholpercentage nog hoger is, kun je 10 glazen per fles krijgen!
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.