Een kwaaitaalvloer is een prefab vloer van gewapend beton, die in Nederland veel werd toegepast in de periode 1965 – 1983. De vloerdelen werden geproduceerd door de firma Kwaaitaal in Rotterdam.
Uw woning dient ten eerste tussen 1965 en 1981 gebouwd te zijn. Kwaaitaalvloeren zijn te herkennen aan de gewelfde onderkanten van de elementen die 500mm breed zijn en 180 mm of 205mm hoog. Op de kopse kant zit meestal een kunststof kopschot waarin de naam Kwaaitaal zichtbaar is.
Een Kwaaitaal is te herkennen aan de gewelfde onderkant die is ontstaan door de schaalvormige gietmallen die men gebruikte. De elementen zijn 50 centimeter breed en de ribben die aan de zijkanten zitten zijn zo'n 18cm dik. Aan de kopse kant kan er de naam Kwaaitaal op staan.
De kwaaitaalvloer werd vooral in de jaren '70 gebruikt als vloer in Nederlandse gebouwen, waaronder woningen. De vloer werd aangebracht op funderingsdelen waaronder een kruipruimte aanwezig was. Het is, net zoals de mantavloer, een prefab betonnen vloer en bestaat ook uit diverse elementen.
De herstelkosten zijn afhankelijk van de omvang van de schade. De gemiddelde herstelkosten per woning bedragen bijna € 4.500 excl.BTW. Inclusief de inspectiekosten komt de schade landelijk op 306 miljoen euro.
Betonrot kan de structurele kracht van een constructie aantasten. Het is bovendien erg moeilijk permanent te herstellen. Het is belangrijk het betonijzer van de lucht af te sluiten voor er een reparatie plaatsvindt. Hiervoor gebruiken we Fixprimer als impregneermiddel voor de ondergrondversterking.
U kunt gemakkelijk betonrot ontdekken ( herkennen ) door afbrokkelend beton en roetige plekjes op uw balkon. In sommige gevallen kunt u ook het verroeste wapeningsstaal zien zitten.
Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken. Betonrot herken je ook aan de staat van het beton zelf.
Betonrot kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Donkere vlekken op en onder het beton. Bruine puntjes in combinatie met de donkere vlekken. Roestplekken rond de bewapening.
Bodemisolatie: de beste manier om een Kwaaitaalvloer te isoleren is door de bodem van de kruipruimte te laten bedekken met een isolatiemateriaal. Hierdoor zal de luchtvochtigheid onder je vloer aanzienlijk verbeteren en zal de lucht minder kil aanvoelen.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Om betonrot te vermijden dient de wapening diep genoeg geplaatst worden in de elementen, dit wordt de betondekking genoemd. Daarnaast kan betonrot voorkomen worden door het vermijden van verhardingsversnellers, zoals calciumchloride. Tenslotte is het van belang om een lage water/cementfactor aan te houden.
Betonrot vind je in verschillende ruimtes binnen en buiten de woning terug. Meestal rondom het balkon, maar ook de kelder, kruipruimte of septische put zijn plekken waar de stevigheid van beton snel aftakelt. Betonrot kan je zowel aan het plafond, de wanden en de vloer terugvinden.
Een Kwaaitaalvloer is een prefab betonnen systeemvloer van de firma Kwaaitaal Vormbeton. De naam is vaak te vinden op de kopse kant. Dit merk vloer kent hetzelfde probleem als de Mantavloer. Ook hier betreft het met name huizen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1981.
Er zijn wel vloeren die op Kwaaitaalvloeren lijken. Dit zijn de Flevovloeren. Deze vloeren zijn te herkennen aan de naamsvermelding van de fabrikant op de vloer (kopschot). Van deze Flevo segmentvloeren' zijn geen schades bekend als gevolg van wapeningcorrosie.
Scheurtjes in beton zijn niet direct reden voor ongerustheid. Sterker nog, wapeningsstaal in beton kan zijn werk pas doen als er enige scheurvorming in het beton is opgetreden.
ASR is de reactie van water en calcium in het beton, die ervoor zorgt dat de bewapening in het beton gaat roesten. Het calcium in het beton zet uit met als gevolg dat het beton van binnenuit gaat barsten. Betonrot kan je zelf repareren, mits je erop tijd bij bent.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Wat zijn verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn bouwkundige gebreken die je pas na aankoop van een woning ontdekt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer water in de kruipruimte, lekkage van het dak, asbest, betonrot, houtworm, kapotte riolering, ongedierte, verslechterde isolatie en onzichtbare scheuren in muren.
Beton kan om meerdere redenen vocht binnenlaten en voor vochtproblemen in huis zorgen. Betonscheuren, grindnesten maar ook betonrot kunnen zwakke plekken creëren die vervolgens doorgang bieden aan water.
Betonrot kan al snel optreden. Zie hier een beton van drie jaar oud. Hoewel het erop lijkt dat het wapening staal te dicht aan het oppervlak ligt, had dit toch voorkomen kunnen worden met één Permacon behandeling.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Bij betonrot ziet u vaak het roestige metaal in een brok gewapend beton zitten met daaromheen de nodige barsten. Doordat het beton niet diep genoeg in het beton zit komt er vocht bij, waardoor het begint te roesten. Elk extra laagje roest zorgt ervoor dat het metaal groter wordt en het beton uit elkaar wordt geduwd.
Een oerpit is een bruinig plekje in het beton, dat veroorzaakt wordt door roest van aanwezige ijzerdeeltjes (ijzeroer). De aannemer heeft de oerpitten telkens zonder morren aangepakt door ze uit te boren, de gaatjes te vullen en de plafondafwerking ter plekke te herstellen.