Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Toen ik voor het eerst over dit recept las, werd het aangeduid als ricotta. Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld.
Ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta écht gezond maakt, is dat het boordevol eiwitten, calcium en proteïnen zit.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Ricotta: kaas die er niet alleen prachtig uitziet als kaas op zich, maar ook iedereen aan tafel laat watertanden. Zowel zoet als hartig te gebruiken, zowel koud als heerlijk warm.
Wist je dat ricotta eigenlijk geen kaas is? Ricotta wordt gemaakt van de overblijfselen van kaas. De wei die overblijft bij het maken van mozzarella, wordt opnieuw gekookt en zo ontstaat een nieuwe wrongel (klonterige melk). Ricotta is Italiaans voor 'opnieuw gekookt'.
Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel.
Ricotta invriezen kan dus wel, maar alleen bij bereide ricotta. Verse ricotta invriezen raden we af. Bij gerechten waarin deze kaas verwerkt is kunnen normaal gesproken wel ingevroren worden, maar de houdbaarheid blijft beperkt tot ongeveer 2 maanden, en ontdooien in de koelkast.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Wat kun je gebruiken in plaats van ricotta? Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel.
Ricotta Kaas
Om ricottakaas te gebruiken voor dipsauzen, meng gelijke hoeveelheden ricotta en yoghurt of Griekse yoghurt. Om ricotta als roomkaasvervanger in andere recepten te gebruiken, kun je gewoon dezelfde hoeveelheid ricotta gebruiken als de roomkaas die in het recept wordt gevraagd.
Waar smaakt Ricotta naar? Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
Het gros van de ricotta die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt. Deze is wat rinser van smaak en daardoor misschien minder geschikt voor zoete gerechten.
Ricotta is een heerlijke kaas, maar helaas niet geschikt als je lactose probeert te vermijden.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.