Mondkanker kan vaak worden opgemerkt in een vroeg stadium, door uw tandheelkundig team een grondig mondonderzoek te laten uitvoeren.
Om de diagnose mondkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Daarna krijg je een kijkonderzoek van de mond.
Controlemiddel 1: Zicht. Het belangrijkste middel dat een tandarts of mondhygiënist heeft om mond- en keelkanker op te sporen is het zicht. Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen wijzen op (voorstadia van) kanker.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Klachten bij kanker van de mond of keelholte
Keelkanker geeft in het beginstadium vage klachten zoals slikklachten, veel slijm in de keel, het gevoel dat er iets blijft hangen in de keelholte, pijnklachten en soms een zwelling in de hals.
Hoe herken ik Infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees.Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen.Soms bloedt het.
Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Als mondkanker vroegtijdig wordt opgemerkt, is er de kans op een volledige genezing. Hoe kleiner het gebied of de zweer, hoe groter de kans op genezing. Echter komt het regelmatig voor dat mensen te laat de tandarts bezoeken, waardoor afwijkingen tijdens de controle niet vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Bij mondkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij kans op genezing is de operatie de meest gebruikte behandeling. Na de operatie volgt meestal een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie. Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er verschillende behandelingen die de ziekte kunnen remmen.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.
Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling.
Röntgenfoto's alleen geven geen duidelijk beeld van een mogelijke tumor. Soms zijn meer of andere onderzoeken nodig, zoals een CT-scan, echografie of een MRI. Veel onderzoeken of behandelingen vinden plaats in ons Centrum voor oncologische zorg. Hierin bevindt zich ook de mammazorg (voor afwijkingen in de borst).
Mondkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met de voeding en eten komen veel voor. Ook kun je problemen hebben met praten, of last krijgen van lymfoedeem. Veel mensen krijgen door de behandeling van mondkanker een ander uiterlijk.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven.
De klachten van mondkanker kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Vaak is er een andere oorzaak voor deze klachten.
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Erfelijkheid speelt geen rol bij mondkanker
Zover bekend is er geen erfelijke aanleg voor mondkanker.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
In het kort
Pijn in uw mond kan komen door bijvoorbeeld wondjes, aften, kiespijn of ontstoken tandvlees. Bij pijn kan paracetamol of mondgel met lidocaïne helpen. Bel uw huisarts bij een dikke wang met koorts. Bel uw tandarts bij tandpijn of kiespijn.