Kinderen transpireren wel, namelijk om hun temperatuur te reguleren, maar kwalijk rieken doet dat niet. ,,Tegen de puberteit komen pas de zweetklieren tot ontwikkeling die ervoor zorgen dat je gaat ruiken”, zegt kinderdermatoloog A.
Vanaf een jaar of 7 gaan kinderen meer zweten. Zweet is in principe reukloos, maar door huidbacteriën die het transpiratievocht afbreken, ontstaat die typische geur.
Vanaf ongeveer 7 tot 9 jaar, als een kind in de prepuberteit komt, gaat een kind meer zweten.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie. Het verdampende zweet helpt de huid af te koelen.
Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind. Te veel bacteriën achter op de tong kunnen ook gaan stinken. Zij vormen een wit-geel laagje op de tong, wat tongbeslag heet.
Gebruik voor kinderen geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in. Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress.
Als je normaal transpireert, is een deodorant meestal voldoende. Een deodorant pakt de bacteriën aan die het apocriene zweet afbreken. Daarnaast is aan de meeste deo's een parfum toegevoegd om de zweetgeur te verbloemen. Deodorant gaat echter niet het zweten tegen.
Naast dat een pasgeboren baby geen tranen produceert, kan hij ook nog niet goed zweten. Hoe warm de baby het ook krijgt, zweetdruppels zijn de eerste weken amper te bekennen. Dit heeft alles te maken met de zweetklieren die nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze zijn er wel, er komt alleen nog geen zweet uit.
In veel deodorants zit parfum om geur te maskeren. Toch kun je beter kiezen voor een parfumvrije variant, want die geeft minder risico op huidirritatie. De okselhuid is al extra gevoelig voor irritatie, omdat veel mensen zich daar scheren. Daarmee maak je je huid namelijk wat kwetsbaarder.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur. Bij de start van de pubertijd beginnen de hormonen te razen en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken.
Hormonen en bacteriën
In de puberteit worden de zogenaamde apocriene zweetklieren actief. Die zitten bij de oksels, rond de anus en genitaliën, maar ook bij tepels, oogleden en het oorkanaal. Volgens Callewaert produceren ze een gele, vetachtige substantie.
Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een andere geur, door de hormonale veranderingen ruikt de lichaamsgeur bij pubers sterk: puberzweet. Voor een deel zit het probleem ook in het gedrag van pubers.
Er is een lichamelijke ontwikkelingsstoornis waarbij een kind veel eerder dan normaal in de puberteit komt: pubertas praecox. Een meisje ontwikkelt dan bijvoorbeeld al voor haar achtste jaar schaamhaar en borsten. Ook kan ze veel te vroeg beginnen met menstrueren. Bij jongens ligt de grens op de leeftijd van 9 jaar.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben.
Cognitieve ontwikkeling:
Lezen en schrijven gaat nu steeds beter, terwijl rekenen moeilijker begint te lijken. Je kind lijkt steeds geïnteresseerder in hoe je met geld om moet gaan, of wil voor iets sparen of beseft hoe duur sommige dingen kunnen zijn.
Aluminium geeft een chemische reactie als het in contact komt met zweet en katoen. En dat geeft die vervelende vlekken die je er met wassen niet uit krijgt. 5. Aluminium is een neurotoxic die Alzheimer kan veroorzaken.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Soms kan berg trouwens ook geïnfecteerd raken. Zodra er vloeistof van de berg aflekt of het begint te stinken kan dit duiden op ontstoken seborroïsch eczeem. Laat het schedeltje van je kind checken bij de huisarts. Maar niet meteen in paniek raken, want berg stinkt altijd een beetje.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.