De Typhoon-klasse is een type kernaangedreven onderzeeër ingezet door de Sovjet Marine in de jaren 1980. Met een verplaatsing van 26.000 ton zijn de Typhoons de grootste onderzeeërs ooit gebouwd.
De Typhoon-klasse onderzeeër is 's werelds grootste onderzeeër ooit gebouwd. Het is een door kernenergie aangedreven ballistische duikboot, ontworpen en gebouwd door de Sovjet-Unie die onder water raketten kunnen afvuren.
Rusland nam onderzeeërs over
De reuzenduikboten hadden een bemanning van 163 man en konden tot 400 meter diepte duiken. De twee kernreactoren zorgden voor een topsnelheid van 27 knopen of bijna 50 km/h onder water.
Duitsland is het land dat de meeste onderzeeboten bouwt, nagenoeg allemaal voor export. Brazilië, Zuid-Korea en India zijn sinds kort of worden binnenkort onderzeeboot-bouwers. Nederland heeft jarenlang uitstekende eigen onderzeeboten gebouwd, maar de laatste boot is bijna 20 jaar geleden in dienst gesteld.
De Nederlandse scheepsbouwer Damen gaat de fregatten bouwen, Thales Nederland levert het radar- en vuurleidingssysteem. Alles bij elkaar kost het project tussen de 1 en 2,5 miljard euro. Nederland trekt op met België, dat ook twee M-fregatten heeft besteld.
De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
Noord-Korea
Onder de 967 marine-activa bevinden zich 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsvaartuigen. Die schepen zijn grotendeels van Sovjet-, Chinese of Noord-Koreaanse afkomst en zijn in de meeste gevallen van lage kwaliteit en slecht onderhouden.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
De personele sterkte van de marine bedraagt 7.342 militairen, 2.589 burgers en 1.076 reservisten.
Tegenwoordig bezitten het Amerikaanse en het Russische leger de grootste onderzeeboten. Voor de bepaling van de grootte van een onderzeeboot wordt gekeken naar de waterverplaatsing onder water (submerged displacement), uitgedrukt in ton, waarbij één ton gelijk is aan een volume van één kubieke meter verplaatst water.
Van de 64 onderzeeboten (inclusief de huidige) die Nederland ooit in dienst heeft gehad sinds 1906, zijn alle nieuwgebouwde boten in Vlissingen of Rotterdam gebouwd.
Diepste SCUBA-duik
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
In totaal beschikken zes landen over kernonderzeeboten, te weten de Verenigde Staten, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Volksrepubliek China en India, dat in 2009 zijn eerste van vijf kernonderzeeërs te water heeft gelaten.
Een onderzeeër kan tot tien kilometer diep duiken of met 83 km/h geruisloos door het water glijden. De grootste onderzeeër ter wereld is twee voetbalvelden lang.
- Sneller: een nuclaire onderzeeboot kan lang heel hard varen (max. 35 knopen, dus ongeveer 65 km per uur), diesel-elektrische subs kunnen meestal max 20 knopen. - Meer wapens: door hun grootte kunnen veel grote raketten en torpedo's worden meegenomen.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
De Zwarte Zeevloot is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, met Mykolajiv, welke plaatsen deel uitmaken van de Oekraïne, dat in 2014 was verwikkeld in de Krimcrisis.
1. Noord Korea: 967 Schepen. Noord Korea kan de strijd aangaan met een marine die 967 marine-eenheden sterk is, waaronder 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsschepen.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
Het hoofdkwartier van de vijfde vloot is gelegen op een marinebasis in Bahrein, de Naval Support Activity Bahrain.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.
De zes onderzeeboten van de Barracudaklasse zijn de nieuwste onderzeeboten van de Franse marine. De eerste, FS Suffren, is in 2020 in dienst gesteld. De Barracudaklasse bestaat uit nucleaire 'aanvalsonderzeeboten' (SSN).
Alle ons omringende landen hebben hun legers uitgerust met onderzeeërs. België niet, en daar blijkt een steekhoudende verklaring voor. 'Onze marine dateert van net na de Tweede Wereldoorlog', legt Francois Winkelmans uit, woordvoerder van de Belgische marine.