Tot 10 graden vorstKonijnen die de hele zomer en herfst buiten hebben doorgebracht, hebben een dikke wintervacht ontwikkeld, en kunnen buiten blijven tot ca.10 graden vorst. Voorwaarde is dat het hok luw staat, met de opening van de wind af, en dat er een nachthok is.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur.
Konijnen en kou
Konijnen kunnen van nature prima tegen de kou. Ze kunnen een dikke wintervacht opbouwen en hebben vachtkussentjes onder hun pootjes.
Een konijn kan prima buiten leven in de winter, maar natuurlijk moet je als zijn baas rekening houden met een aantal dingen. Zorg er namelijk ten eerste voor dat het hok uit de koude wind staat en dat het buitenhok een 'nachthok' heeft. Dit is een plek waar jouw konijn kan schuilen en niet alsnog in de tocht zit.
Ten eerste kunnen konijnen goed tegen de kou, ook als het vriest of sneeuwt, tot wel ca.-10 graden. Hier tegenover staat wel dat ze goed beschermd moeten worden tegen deze kou en vooral tocht.
Gebruik nooit ijs, ijskoud water en dompel een konijn nooit onder om het af te laten koelen. Bij warm weer is het ook van vitaal belang om uw konijn twee keer per dag te controleren op madenziekte (Myiasis).
Ze zullen in de winter een dikke wintervacht aanmaken en lekker tegen elkaar aankruipen. Het voorjaar is een goede tijd voor de verhuizing. Je kunt de konijnen verhuizen naar buiten op het moment dat de buitentemperatuur ongeveer gelijk is aan de binnentemperatuur. 's Nachts moet het boven de 8 graden blijven.
Het is van belang dat jouw konijnen lekker weg kunnen kruipen naar een warm plekje. Dit kan je doen door veel stro in het hok én in het nachthok te leggen, maar ook door een konijnenhuisje te plaatsen. Hier kunnen jouw konijnen lekker uit de wind zitten, wat een hoop kou scheelt.
Wilde konijnen
Onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid niet. Elk jaar overlijden er dan ook vele konijnen in de zomer, omdat het al snel te warm voor ze is. De optimale temperatuur voor een konijn ligt tussen de 15°-20°C. Boven de 24 graden is het dus al te warm voor een konijn.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn. Let er hierbij op dat katten en honden niet in de ren kunnen komen en dat het konijn zich niet uitgraaft.
Welke konijnen en knaagdieren mogen buiten leven? Ieder konijn kan buiten wonen. Dat geldt ook voor cavia's, chinchilla's en degoes. Let wel, dieren in de tuin moeten op een plek uit de wind zitten.
U kunt uw konijn zowel binnen als buiten houden. Het hangt van verschillende factoren af om te bepalen wat het beste is voor uw konijn. Hier zijn enkele overwegingen: Veiligheid: Buitenkooien moeten goed worden beveiligd tegen roofdieren zoals vossen en katten.
Konijnen die buiten leven worden gemiddeld 6,6 jaar oud. Konijnen die binnen leven gemiddeld 6,1 jaar oud. Vaak wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld in de zomer buiten en in de winter binnen, of overdag buiten en 's nachts binnen blijkt niet goed te zijn voor de levensduur van jouw konijn.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten. Gasvorming in maag- en darmen kan bij deze dieren daardoor snel uit de hand lopen.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. De keuze is afhankelijk van de behoefte van het konijn en de ruimte die je hebt. Sommige konijnen wonen liever binnen, waar ze warm zitten en veel aandacht krijgen. Andere vinden het juist fijn om buiten te leven.
Het is beter om konijnen samen te houden, toch weet nog niet iedereen dit. Konijnen hebben namelijk heel veel baat bij een soortgenootje, een konijn alleen houden kan grote nadelen hebben. Eenzame konijnen kunnen bijvoorbeeld allerlei vervelende eigenschappen ontwikkelen.
Stro isoleert een konijnenhok perfect. Verhoog in de koude maanden de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft je konijn een warme kerst! Ook tijdens warme periodes kan je trouwens gewoon stro gebruiken.
Breng beschutte delen aan in de konijnenren zodat bij regen of zelfs een plotselinge hagelbui je huisdier onder deze beschutting kan gaan schuilen en droog kan zitten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een afdakje te maken of een schuilhuisje te plaatsen. Voorkom ook dat het vanaf de zijkanten de ren in kan regenen.
Er zijn konijnen die er geen problemen mee hebben maar vaak hebben ze dat wel. regen is alleen maar (tijdelijk) goed voor konijnen als ze een droge plek hebben!
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Stro is ideaal als bodembedekking in de winter. Het is hol van binnen en houd daardoor warmte vast. Als het echt koud wordt, prop het hele (schuil/nacht) hok dan gewoon vol met stro. Jouw konijnen kunnen daar een lekker holletje in maken en zit zo prima beschut tegen de kou.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.