In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
In Italië is fooi geven geen verplichting, maar eerder een vrijwillige daad van waardering voor goede service. Hoewel het niet gebruikelijk is om royale bedragen te geven, kan een bescheiden fooi je dankbaarheid tonen. Joris Oosterveld ging op onderzoek naar de nuances van fooi-etiquette in Italiaanse restaurants.
Soms staat er ook 'pane e coperto' op de bon. Je betaalt dan voor het brood en couvert. Dit is niet hetzelfde als de fooi. Was de service erg goed, dan kun je nog wat muntgeld achterlaten op tafel.
Besluit jij om met je handdoekdroge haar naar buiten te gaan, kijk dan niet vreemd op wanneer je hier op aangesproken wordt of wordt nagestaard. In Italië is dit namelijk not done. Volgens Italianen kun je hier namelijk hartstikke ziek van worden en wordt er vaak gesproken over de cervicale.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
In italië is het kraanwater over het algemeen goed drinkwater en levert het heen maag- of darmklachten op. Wel kan het kraanwater niet altijd even helder zijn. Een witte troebele kleur kan door twee dingen komen: Er kan chloor in het water zitten.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Het drinkwater in Italië is veilig, maar bevat ook chloor en is dus niet zo lekker als bijvoorbeeld in Nederland. Als het water niet geschikt is om te drinken, kan er een bordje met het opschrift "acqua non potabile" bij de kraan te vinden zijn. Over het algemeen van goede kwaliteit, zo meldt de ANWB.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%. Sommige mensen geven taxichauffeurs fooi, anderen weer niet. Het meest gebruikelijke is om de rekening gewoon af te ronden en het wisselgeld te laten zitten.
In Italië kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten (in Italië 'bancomat' geheten) geld pinnen en zelfs in winkels betalen.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Kun je bij het Gardameer water uit de kraan drinken? Het kraanwater is prima te drinken, tenzij er aangegeven staat met 'acqua non potabile' dat het niet drinkbaar is. In dat geval is het beter om gebotteld water te gebruiken.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Rijden onder invloed
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Bij een alcoholgehalte van 0,8 promille of meer in het bloed, krijgt de bestuurder een zware boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf.
Verplichte voorwerpen Italië
In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden.
Op vakantie naar Italië: stekker meenemen
De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.
Olijfolie, Parmigiano Reggiano, andere Italiaanse kazen, gedroogde Porcini paddestoelen, gedroogde pasta's, balsamic azijn, speciale vleeswaren, en ambachtelijke chocolade, zijn allemaal perfecte souvenirs om mee naar huis te nemen uit Italië en die je in de supermarkt kunt kopen.