Vaak nemen mensen niet rustig de tijd om goed uit te plassen en/of zitten ze niet in de juiste toilethouding. Hierdoor kan de blaas niet goed geleegd worden. De spieren van de bekkenbodem nemen naarmate u ouder wordt in kracht af. Door deze verzwakking kunt u druppels urine gaan verliezen.
Oplossingen nadruppelen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor een toiletbezoek. Door na het plassen enkele keren de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen blijft er minder snel urine achter in de urinebuis.
Oorzaak nadruppelen na plassen
Het zal geen verrassing zijn: bij nadruppelen blijft er urine achter in de plasbuis. Dit kan komen door niet goed uitplassen. Of door spieren en zenuwen rond de plasbuis die verslapt zijn; de bekkenbodemspieren. Bij een vergrote prostaat kan de urinebuis in de verdrukking komen.
Als de blaas niet leeg aanvoelt of er is sprake van nadruppelen, schommel dan het bekken een aantal keer voor - achterwaarts en zijwaarts. Ga daarna weer rechtop zitten met een gestrekte romp en ontspan de bekkenbodem. Misschien komt er dan nog wat urine. Ter afsluiting spant u de bekkenbodem 1 keer rustig aan.
Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden. Maar een volle blaas kan ook andere klachten geven, zoals pijn, en je plas niet op kunnen houden (zie Urineverlies).
Als er sprake is van een blokkade (bijvoorbeeld nierstenen), kan de urine niet vrij door de urineweg stromen, en spreken we van obstructieve urineretentie. Niet-obstructieve oorzaken zijn onder meer een zwakke blaasspier en zenuwproblemen die de signalen tussen de hersenen en de blaas verstoren.
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit.
De volgende behandelingen zijn mogelijk: Bekkenfysiotherapie: u leert hoe u uw bekkenbodem en de omliggende spieren kunt aanspannen. Door de therapie kunt u van dit netwerk van spieren en weefsels weer een samenwerkend geheel maken. Deze behandeling is bij zowel inspannings- als aandrangincontinentie zinvol.
laat de buik los en adem rustig door; span de bekkenbodemspier lichtjes aan en herhaal dit een paar keer totdat het aandranggevoel verdwijnt. Pas dan loopt u rustig naar het toilet; wanneer u op het toilet zit, in de goede houding, geeft u het signaal om te plassen of te ontlasten.
Zwaar lichamelijk werk, overgewicht, veel hoesten en persen
Zwaar lichamelijk werk (zoals tillen, sjouwen, lang staan), overgewicht en veel hoesten of persen kan de bekkenbodemspieren verslappen. Wanneer je zwaar lichamelijk werk doet of overgewicht hebt, is de druk op de bekkenbodem hoger.
Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt. Houd uw bekkenbodem aangespannen gedurende de volgende drie ademhalingen, en laat dan de spanning langzaam los. Herhaal deze oefening 10 maal.
Veel vezelrijke voeding en anderhalve liter water zijn een absolute aanrader. Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje.
Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontsteking, prostaatvergroting of zwakke sluitspieren. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus.
Welke onderzoeken vinden plaats bij verdenking op prostaatkanker? “De patiënt voelt niets van prostaatkanker, maar de huisarts kan aan de buitenkant van de prostaat soms wel een afwijking voelen. Zo'n onderzoek heet een 'rectaal toucher': via de anus voelt de huisarts aan de prostaat.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.