Melk bevat veel stoffen waar je planten zich beter van gaan voelen (zoals eiwitten en calcium). Ongeveer twee keer per maand je planten met wat aangelengde melk besproeien, kan ervoor zorgen dat je planten een stuk groener worden en meer gaan glanzen. Mix het met een beetje water en doe het in een plantenspuit.
Meeldauw bestrijden met melk
Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.
Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen. Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid.
Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Glanzende bladeren
Je verwijdert eerst het stof van de bladeren en daarna spray je er bladglans op. Stof zal daarna minder snel hechten aan de bladeren waardoor je de volgende keer ook minder stof hoeft af te nemen. En je planten gaan natuurlijk ook heel mooi glanzen!
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomstandigheden van de planten na. Ook nemen de planten water op via de huidmondjes op het blad. Een luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 55% is goed voor planten.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.
Dat zijn planten die kalk nodig hebben om te kunnen groeien en gezond te blijven. Kruiden zoals Tijm, Salie doen het goed op een kalkgrond. Ook Rozen en Ridderspoor zijn bloemen die goed op kalkgronden groeien. Ook bomen zoals de Hazelaar en de Taxus vinden het prettig op kalkgronden.
Door je gewassen te bespuiten met een aftreksel van knoflook kan je voorkomen dat vlinders hun eitjes leggen en je gewassen ten prooi vallen aan honderden rupsen. Knoflook beschermt ook de wortels van je planten tegen de schade die aaltjes aanrichten, omdat het een organische zwavelverbinding bevat.
Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt. Je herkent het aan de witte, poederachtige vlekken op het blad van je groentes. Een klein beetje meeldauw is helemaal niet erg, de planten kunnen daar best tegen.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum. We kunnen dus niet alleen vanwege haar prachtige looks om haar heen, ook haar sterke luchtzuiverende karakter maakt van haar een begerenswaardige plant. Lilly doet met het meest haar best om de luchtkwaliteit in jouw kamertje te verbeteren.
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
Waarschijnlijk heb je de ingrediënten al in je keukenkastje staan. Verder heb je alleen nog een plantenspuit nodig. Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Planten die niet zo van water houden, zoals een cactus, kan je het beste afstoffen met een zacht kwastje zodat je overal goed bijkomt en jezelf niet bezeert aan de prikkers.
Stof kan zich echter ophopen en voor een muffe lucht en motten zorgen. Afstoffen betekent dat je stof schoonmaakt dat op meubels, vensterbanken en muur- of kastplanken zitten. Stof bestaat uit pluisjes van kleding, kussens en dekens, huidschilfers en dode microscopisch kleine insecten.