Als je het paard later castreert zal hij meer uiterlijke kenmerken van een hengst hebben ontwikkeld, zoals de brede hals en kaken, maar kan hij ook meer hengstengedrag behouden. Vaak worden hengsten in het voorjaar gecastreerd, omdat er dan minder insecten aanwezig zijn dan in de zomer.
Castratie van de hengst
Dit gedrag wordt veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat gemaakt wordt in de testikels (zaadballen). Het doel van de castratie is dus niet alleen het uitschakelen van de zaadproductie, maar vooral het uitschakelen van de productie van testosteron.
Welke nazorg kan ik geven en waar moet ik op letten na de castratie? Het is het beste om de wond schoon en droog te houden, dus niet afspoelen met water. Gecastreerde paarden hebben beweging nodig, daarom is het raadzaam om een week weidegang te geven of een aantal keer per dag te gaan stappen.
Waarom castreren? Hengsten worden in de meeste gevallen gecastreerd, omdat het dier door deze ingreep geschikter wordt voor de sport en voor recreatie. Door de castratie stopt namelijk de productie van testosteron.
Een hengst die door mensen is geselecteerd en door het stamboek is goedgekeurd om nakomelingen te verwekken wordt een dekhengst genoemd. Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
In de praktijk blijkt dat hengsten meestal worden gecastreerd in de leeftijd van één tot twee jaar. Ook kun je afwachten of het paard wordt goedgekeurd als dekhengst. Indien het paard daarvoor niet geschikt blijkt, dan wordt het doorgaans pas op latere leeftijd (drie à vier jaar) gecastreerd.
Ook is het belangrijk dat het paard of de pony tegen tetanus is gevaccineerd. De testikels bestaan uit een zaad- of teelbal (1) en de bijbal (2). In de zaadbal worden zaadcellen en testosteron (hormoon) aangemaakt. De bijbal dient voor opslag van de zaadcellen om verder te rijpen.
in amerika noemen ze het een spayed mare.. maar idd in nederland zul je dat niet vaak tegen komen.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Een hengstveulen wordt tussen de tien maanden en anderhalf jaar vruchtbaar en seksueel actief. Als je het dier jong gecastreerd merk je hier weinig van. De motivatie om te dekken is na de castratie binnen een paar maanden weg. Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
castreren en was incl verblijf rond de 240 euro kwijt.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
Een ruin is een hengst (paard of ezel) waarvan de teelballen operatief verwijderd zijn. Deze medische ingreep wordt castratie genoemd.
Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
De sterilisatie van een merrie (verwijderen eierstokken) gebeurt ook best via laparoscopie bij het rechtstaande gesedeerde paard. De belangrijkste indicaties zijn merries met ovarieel gerelateerde karakterstoornissen, merries met eierstoktumoren, hematomen of abcessen.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het jonge paard
Om het paard te laten wennen aan training en een ruiter op zijn rug is het belangrijk in het begin 4 tot 6 keer per week korte trainingen van ongeveer 20 minuten te houden. Dit betekent vaak trainen met een lage intensiteit.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.