Wolfraam is de beste als het aankomt op hittebestendigheid: het heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen met 3422°C.
Een metaal begint te smelten wanneer de temperatuur gelijk is aan het smeltpunt. Voor ijzer is dat bijvoorbeeld 1538 °C. Het metaal met het hoogste smeltpunt is wolfraam (3422 °C). Het metaal met het laagste smeltpunt is kwik (-38,8 °C).
Welke metalen
Het smelten en gieten van ijzer en edelmetalen valt er niet onder. Ook het smelten en gieten van combinaties van deze metalen ('legeringen'), met elkaar of met nikkel valt onder de activiteit.
Stenen smelten bij een temperatuur tussen de 650 en 1200 graden Celsius. 1200 graden Celsius is bijna vijf keer zo warm als de hoogste stand van de oven thuis. Een steen smelt dus niet zomaar. Elke steen is opgebouwd uit allemaal kleine deeltjes, moleculen.
Aluminiumfolie bestaat voor ongeveer 99% uit zuiver aluminium. Net als met het smelten van ijs naar water ontstaat er hier vloeibaar aluminium. Wel moet voor het smelten van aluminium de temperatuur een stuk hoger zijn, rond de 660 graden Celsius.
Als ijzer in contact komt met water en zuurstof ontstaat er roest. Bij koperen voorwerpen zal het object groen worden (koper reageert met zuurstof en koolstof). Zilver wordt op den duur zwart door het doordat het metaal zich verbindt met sulfide uit de lucht.
Zilver is een zacht metaal, makkelijk te smeden, zagen en buigen, maar pas op met solderen. Het smeltpunt van zilver is veel lager dan koper, messing en alpaca, laat de vlam niet te lang op het werkstuk branden. Zodra deze licht rood wordt zit je al snel op het smeltpunt en kan het werkstuk op deze plek gaan smelten.
In de spreektaal heeft "het vriespunt" de betekenis van "0 graden Celsius" of "32 graden Fahrenheit", het smeltpunt van ijs (en tevens vriespunt van water) bij atmosferische druk.
Typisch staat er ergens in een cirkeltje op welk plastiek is gebruikt. Vb PP, HDPE, PET.) PP heeft een smelttempertuur van ongeveer 160°C, dit wil zeggen dat je het tot ongeveer 130°C kan gebruiken zonder dat het te zacht wordt om zijn vorm te verliezen. Aangezien water kookt bij 100°C is er dus geen probleem.
Van gallium en galliumverbindingen is aangetoond dat ze niet giftig zijn en het element speelt geen bekende rol in de biologie.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep.
Lavastroom. De nog vloeibare lava kan zich in de vorm van een stroom verplaatsen. In het begin kunnen lavastromen snelheden van wel 75 kilometer per uur bereiken, een snelheid die afneemt naarmate de lava meer afkoelt. Snelheden van nog maar enkele meters per uur zijn dan niet ongebruikelijk.