Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Het doel van galvaniseren
minder gevoelig voor corrosie (bijvoorbeeld roesten) een fraaier uiterlijk (glans en kleur) krasbestendigheid, wat samenhangt met de hardheid van het materiaal. gewenste elektrische eigenschappen, zoals de geleidbaarheid.
Galvaniseren niet geschikt voor buiten
Omdat de zinklaag veel dunner is, zijn deze producten minder geschikt voor buitentoepassingen. Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Kun je gegalvaniseerd staal verven? Ja, je kunt gegalvaniseerd staal verven. Hammerite biedt professionele verf om die klus op te pakken, namelijk Hammerite Ultima Metaallak. Deze verf hecht goed op verzinkte oppervlakken en is daarmee ideaal om gegalvaniseerd staal te verven en langdurige te beschermen.
Wanneer in de metaalindustrie gesproken wordt over galvaniseren of galvanisatie, wordt meestal gedoeld op het aanbrengen van een dun laagje zink op metaal met behulp van elektrische spanning. Dit proces wordt daarom ook wel elektrolytisch verzinken genoemd.
Een van de grootste verschillen tussen elektrolytisch en thermisch verzinken is de opgebrachte laagdikte na verzinken. Tijdens het thermische proces ontstaat er een legering van zink en staal. Deze laag is dikker dan de deklaag bij elektrolytisch verzinken.
Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een zinkbad met vloeibaar zink van 450 ºC. Tijdens het verzinken legeert het zink met het staal en ontstaat er een onverbrekelijke laag. Deze laag kan zich echter alleen maar vormen op een absoluut schoon staaloppervlak.
Voordelen van thermisch verzinken
De duur hiervan is afhankelijk van de sterkte van het RVS en bedraagt 1,5 uur tot maximaal een hele nacht. Bij het sproeibeitsen duurt de inneveling altijd een hele nacht. Het wordt vervolgens met een hogedrukreiniger schoongemaakt en naar de droger gebracht.
Verzinken van gietijzer is een bijzonder proces dat niet bij elk galvanisch bedrijf mogelijk is. Wij maken gebruik van zure zinkbaden waarmee het toch mogelijk is gietijzer te verzinken.
Er zijn verschillende methoden van verzinken: thermisch verzinken, door dompelen in een bad met gesmolten zink. galvaniseren, is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal (bv. zink).
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
Het lassen van thermisch verzinkt staal is in principe niet anders dan het lassen van onverzinkt staal. Onderzoek heeft aangetoond dat de mechanische eigenschappen van staal, verzinkt of onverzinkt, gelast of niet gelast, hetzelfde zijn. Wel dient de nodige aandacht aan de omgeving van de las besteed te worden.
Zinktoxiciteit kan optreden wanneer een individu wordt blootgesteld aan en ademt de verwarmde geelachtige dampen geproduceerd door lassen of verwarming gegalvaniseerd staal. Voor warm gedipt gegalvaniseerd staal is de aanbevolen maximumtemperatuur 392 F (200 C), voordat het metaal een toxiciteitsrisico oplevert.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
WD-40 Specialist Siliconenspray is een hoogwaardig siliconen smeermiddel dat zeer geschikt is voor gebruik op hogedruk apparatuur. Het verdringt vocht en zorgt voor een uitstekende smering, beschermt en verlengt de levensduur van jouw gereedschap en apparatuur.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
1. Roestvast staal roest niet. De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal.