Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct. De slagaders kunnen langere tijd vernauwt zijn zonder dat je er iets van merkt. Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst.
Hartkloppingen door stress, kunnen soms heel beangstigend zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Veel van mijn cliënten ervaren dat hun hart harder slaat of onregelmatig klopt, wat hen onnodig veel stress geeft.
Hoe een hartoverslag ontstaat
Door de langere pauze lijkt het alsof het hart een slag overslaat. Het hart krijgt tijdens de langere pauze meer tijd om zich met bloed te vullen. Het hart pompt deze grotere hoeveelheid bloed weer uit met een krachtige slag. Je voelt dit als een soort bons.
Hartoverslagen komen vaak voor. Als je hart een enkele keer bij een heftige emotie een slag overslaat, heb je meestal geen ritmestoornis. Dat maakt iedereen wel eens mee. Als je dit regelmatig merkt of je zorgen maakt, bespreek het dan met je huisarts.
Het hart kan overslaan door een sterke emotie of zelfs zonder aanwijsbare reden, maar ook alcohol en koffie kunnen een rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat alcohol, koffie en sommige medicijnen de kans op een overslag vergroten.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Extra hartslagen komen bij de gezonde bevolking vaker voor op oudere leeftijd. In de leeftijdsgroep ouder dan 60 jaar heeft 20% van de personen meer dan 100 extra hartslagen per 24 uur, en 5% meer dan 1.000 extra hartslagen per 24 uur.
Slaat het hart af en toe over of gaan de hartkloppingen binnen enkele minuten over, dan is er meestal geen probleem. Gaan de hartkloppingen niet over na paar minuten, worden ze steeds erger en/of onregelmatig, raadpleeg dan een huisarts of de cardioloog.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
De overgang van een normaal ritme, sinusritme, naar een ritmestoornis is vaak goed voelbaar. Toch heeft niet iedereen last van de ritmestoornis en komen sommige er per toeval achter. Voorbeelden van klachten bij boezemfibrilleren zijn: Onregelmatige hartslag (hart fladderen)
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Lichamelijke stress symptomen
hoofdpijn. misselijkheid. maagklachten. aangespannen spieren in bijvoorbeeld je nek, kaken of schouders.
Bètablokkers regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol.
Duidelijke signalen
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.
Bel met uw huisarts als u een of meer van deze klachten heeft: Als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit. Als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer.
inspanningstest (fietstest): onderzoek om te ontdekken of je hartritmestoornis wordt opgewekt door inspanning. implanteerbare hartritmemonitor: apparaatje dat onder de huid geplaatst wordt en het hartritme meet.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
In de jaren 60 werd het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie. Dit is een behandeling om tijdelijk van de ritmestoornis af te komen. Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Deze behandeling helpt veel hartpatiënten blijvend van hun ritmestoornis af.
Bij boezemflutter kun je last hebben van: hartkloppingen. kortademigheid. vermoeidheid.
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Bij boezemfibrilleren heeft uw hart een onregelmatige hartslag die veel te hoog is. Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.