Aan de skeletleeftijd kun je zien welk percentage van de eindlengte inmiddels is bereikt. Bij een late rijper zal de skeletleeftijd achterlopen bij de kalenderleeftijd. Dat lijkt dus het geval te zijn bij uw zoon, die een kalenderleeftijd heeft van 15 jaar, maar een skeletleeftijd van 12½ à 13 jaar.
Bij alle kinderen met een grote lengte wordt een röntgenfoto van de hand/pols gemaakt om de skeletleeftijd (botleeftijd) te bepalen en te beoordelen hoe deze zich verhoudt tot de kalenderleeftijd. Bij de primaire groeistoornissen wordt over het algemeen een skeletleeftijd conform de kalenderleeftijd gezien.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Gemiddeld delen kinderen van dezelfde ouders ongeveer 50% van hun DNA met elkaar, maar sommigen delen iets meer en sommigen iets minder. Dus, terwijl we allemaal 50% van ons DNA van elk van onze ouders ontvangen, zijn de segmenten die we ontvangen volledig willekeurig.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Genen kunnen dominant of recessief zijn, dat wil zeggen dat ze al dan niet overheersen. Het gen wat overheersend is bepaald of bij het kind de eigenschap van dit gen ook zichtbaar is. Zo overheerst het gen voor bruine ogen over het gen voor blauwe ogen.
Wereldwijd is ondervoeding de voornaamste oorzaak van gestoorde groei. Ondervoeding kan zowel te wijten zijn aan armoede als aan ziektes, zoals eetstoornissen en bepaalde chronische aandoeningen (bijv. bloedarmoede door malaria, worminfecties, chronische infecties, …).
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Hoe ontstaat het? Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Wij hebben een indicatie van bedtijden voor pubers voor je op een rijtje gezet: 12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.