Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 3600 seconden of 60 minuten van 60 seconden. Een etmaal duurt 24 uur, een week 168 uur, een kwartaal gemiddeld ongeveer 2191,5 uur, maar precies 2191.4555424 uur en een jaar bevat precies 8765.8221696 uur en dit is afgerond 8766 uur.
Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat gebeurtenissen geordend kunnen worden; dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt. Met het begrip tijd kan een bepaald moment of tijdstip worden aangeduid, maar ook een tijdsduur.
In de praktijk zijn de tijdzones geen strakke lijnen over de aarde. Door politieke en praktische redenen lopen de meridianen soms over landsgrenzen. Elke zone staat voor een uur en het 'startpunt', de nulmeridiaan, ligt in de het stadsdeel Greenwich in Londen. Voor Nederland gebruiken wij Greenwich Mean Time +1.
Een atoomklok meet de tijd op basis van de trilling van atomen. We gebruiken atoomklokken tegenwoordig dagelijks, bijvoorbeeld in navigatiesystemen en computers.
De tijd bijhouden begon met zonnewijzers
Zonnewijzers waren het eerste tijdmeetinstrument. De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie dat het niet mogelijk is over ruimte en tijd als twee afzonderlijke entiteiten te spreken, maar dat er slechts één entiteit bestaat, namelijk de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw. Tot aan de Nieuwe Tijd was een klok de ingewikkeldste machine die men kon maken.
Natuurkundig gezien wordt de tijd overal ter wereld bepaald door atoomklokken. Die maken gebruik van de resonantiefrequentie van atomen, die per type atoom altijd dezelfde is. Door een elektromagnetisch veld te creëren dat meetrilt met de frequentie van de atomen, kunnen klokken de tijd met uiterste precisie meten.
Geschiedenis. Eigenlijk is tijd (zoals we dat kennen van een klok) iets kunstmatigs, bedacht door de mens. Toen er nog geen klokken waren had je natuurlijk wel het dag en nachtritme en de seizoenen. Op een zonnige dag 'reist' of 'strijkt' de zon in een boog langs het hemelgewelf en geeft schaduwen bij voorwerpen.
De Aarde draait om zijn eigen as, en daarom zien we de sterren langs de hemel gaan. De Aarde draait van rechts naar links, en de Zon komt daarom op in het oosten en gaat onder in het westen. De Aarde draait in 24 uur om zijn eigen as, en daarom hebben we een 24 uurs tijd verdeling.
Iedere dag op aarde begint officieel op de Line-eilanden in Kiribati, waar men 14 uur voor loopt op UTC, begint 26 uur later op de onbewoonde Amerikaanse eilanden Howland en Baker, die onder een (nautische) tijdzone vallen die 12 uur achter loopt op UTC, en eindigt daar nog eens 24 uur later.
De wereld is verdeeld in tijdzones,dat heeft te maken met het opkomen van de zon. Wanneer de tijd in heel de wereld hetzelfde zou zijn, zou het bijv. in Amerika donker worden als het ochtend is.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur. Duidelijk is te zien dat Kiribatie (boven) en Amerikaans-Samoa (onder) relatief dicht bij elkaar liggen.
De aarde is verdeeld in 24 uurgordels. Volgens deze verdeling ligt België in de uurgordel van Greenwich. Onze tijd is dus de tijd van Greenwich, de Universele tijd (UT) of wereldtijd, nu gestandaardiseerd tot gecoördineerde wereldtijd (UTC). Men gebruikt hiervoor soms nog de oude benaming GMT (Greenwich Mean Time).
Bij tijd en wijle betekent 'af en toe'; vroeger kon er ook 'na verloop van tijd, als schikt' mee worden bedoeld. Wijl of wijle is een oud woord voor 'periode, poos', te vergelijken met het Duitse Weile. Het Groot uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) schrijft: 'Tijd en wijle betekenen hier dus hetzelfde.
Griek bedacht minuten
De eerste stap op weg naar een indeling van de dag werd al duizenden jaren eerder gezet door de astronomen van het oude Egypte. Zij verdeelden de dag in 24 uur, maar hun zonnewijzers en waterklokken waren niet bijster geschikt voor nauwkeuriger tijdmetingen.
'Tijd' heeft een begin en een einde. Wat je achter je laat, komt niet opnieuw terug. De geschiedenis verloopt dan langs een rechte lijn, een tijdslijn en elkaar opvolgende ontwikkelingsstadia. Ook de dag verloopt lineair, omdat de dag in de ochtend begint, de middag doorloopt en in de avond eindigt.
De aarde draait in 24 uur om haar as. Dat geeft ons de 24 uur in een dag. Er zijn daardoor 24 tijdzones ontstaan, zodat het overal op de aarde 's ochtends licht wordt en 's avonds donker. Tegenwoordig bestaan er wel 40 tijdzones, omdat niet alle tijdzones een heel aantal uren van elkaar verschillen.
Huidige tijd in Nederland
De tijd in Nederland is 1 uur later dan in UTC en 7 uur later dan in Chicago. De huidige tijdzone in Nederland is Central European Time (CET). Er is op dit moment wintertijd van toepassing in Nederland. De zomertijd in Nederland begint op 30 maart 2024.
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Een zonnedag duurt gemiddeld 24 uur. Een dag op basis van de klok duurt precies 24 uur. Een dag als element van een cyclus is onder meer de weekdag (ook dag van de week genoemd), de dag van de maand en de dag van het jaar.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York.De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
De relativiteitstheorie van Albert Einstein vertelt ons nu dat een klok in het ruimteschip vanaf aarde bezien trager loopt dan een klok in het laboratorium op aarde zelf. Dit effect – dat het verloop van tijd verandert afhankelijk van je snelheid ten opzichte van een externe klok – wordt tijdsdilatatie genoemd.
Liefde is kracht, want het verveelvoudigt het beste in de mens en de liefde zorgt ervoor dat de mensheid niet verdoofd raakt door zijn blinde zelfzuchtigheid. Liefde openbaart en onthult. We leven en sterven voor de liefde. Liefde is God en God is liefde.