Een groene vijver duidt op de groei van alg. Er zijn verschillende soorten alg , maar in de meeste gevallen is er sprake van zweefalg. Zweefalg kan gezien worden als een heel klein plantje en groeit erg snel. Waar gewone planten niet meer goed kunnen groeien neemt de zweefalg het over en je krijgt een groene vijver.
Hiervoor zijn twee redenen: Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Zweefalgen zijn kleine algen die je vaak niet eens ziet met het blote oog. Zweefalgen zie je wel zodra ze in grote aantallen aanwezig zijn in de vijver. Ze zijn net als draadalgen een onderdeel van je vijver en zijn niet schadelijk.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Antwoord: onvoldoende voedingsstoffen, te laag CO2- gehalte, te veel verlichting, slechte watercirculatie, te weinig planten, toedienen van te veel vissen voedsel, rottende planten en dieren.
Biotex. De enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groenen aanslag. Je kunt de biotex verdunnen met wat lauw water dit over het terras gieten. Ga dit vervolgens te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras.
Algen zijn niet alleen lelijk voor het oog, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je planten en zelfs je vissen! Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
In de zomer lijden de vissen vaak aan zuurstofgebrek door het warme weer. Een luchtpomp zorgt ervoor dat er zuurstof in het water komt en voert schadelijke gassen af. Maar ook in de winter is een zuurstofpomp erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de vijver ijsvrij blijft.
Zorg voor voldoende CO2
Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Zweefalg ziet eruit alsof je bak groen water heeft.
Gelukkig is dat maar groene schijn, en kan er iets aan gedaan worden.
Beginnende zweefalg kun je vooral herkennen, doordat de vijver minder helder wordt en een groene kleur begint te krijgen. Dit is een signaal, dat zweefalgen in de vijver zich ook echt aan het vermeerderen zijn. Zweefalgen zijn eencellige algen, die de vijver volledig groen kunnen kleuren.