Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) komt vaak voor bij MS. U kunt dan last hebben van korte, zeer heftige steken in een deel van uw gezicht. Als medicijnen niet helpen, kunt u samen met uw behandeld arts overwegen of een blokkade van het zenuwknooppunt zinvol is.
Mensen met trigeminusneuralgie, ook wel aangezichtspijn, hebben last van kortdurende, zeer heftige pijnaanvallen (enkele seconden tot minuten) in het aangezicht. Tussen de pijnaanvallen door is er vaak geen pijn in het aangezicht.
Aangezichtspijn is duidelijk te herkennen aan de volgende kenmerken: De pijn bevindt zich meestal aan één kant van het gezicht, voorhoofd, neus, bovenkaak of lip, tong of onderkaak. De precieze plaats van pijn is afhankelijk van welke tak van de zenuw is aangedaan.
De aangezichtspijn wordt veroorzaakt door een prikkeling van de aangezichtszenuw. Deze zenuw vertakt zicht in drie takken naar gebieden in het gezicht: boven de ogen (tak 1), rond de neus en wang (tak 2) en onder de mond (tak 3). De drie takken komen samen in een zenuwknoop die het ganglion Gasseri wordt genoemd.
De pijnaanvallen duren kort: minder dan een seconde tot maximaal 2 minuten. Ze voelen soms als elektrische stroomstoten. De pijn kan zo heftig zijn, dat u weinig anders meer kunt doen. Sommige mensen krijgen een paar keer per dag pijnaanvallen, andere wel tientallen keren per dag.
De pijn bij deze vorm van aangezichtspijn wordt ervaren als elektronische stroomstoten die worden veroorzaakt door 'normale prikkels' zoals tanden poetsen, eten, praten, scheren, de huid aanraken of koude wind. Deze vorm van aangezichtspijn kan plotseling verdwijnen en vervolgens na maanden of jaren weer terugkeren.
Bij aangezichtspijn begint de pijn vaak na prikkels die normaal geen pijn doen. Bijvoorbeeld het aanraken van de huid, eten, praten of een koude wind. De pijnscheuten duren een paar seconden tot een paar minuten. Soms gaat aangezichtspijn vanzelf over na enkele maanden of jaren.
Aangezichtspijn kan worden behandeld met medicijnen (carbamazepine), een zenuwblokkade of een operatie.
De bekendste medicijnen voor de behandeling van aangezichtspijn zijn carbamazepine (Tegretol) of gabapentine (Neurontin).
Emoties kunnen zorgen voor spanning en stress en kunnen de aangezichtspijn verergeren of uitlokken. Een psycholoog kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken en de pijn te beïnvloeden.
Soms lijkt aangezichtspijn te komen door kiespijn en voelt het ook zo, maar is dit niet de werkelijke oorzaak. De pijn komt dan bijvoorbeeld door: Problemen van de kauwspieren of van het kaakgewricht. Ontsteking van neusbijholte of speekselklieren.
Klachten kunnen uiteenlopen van een tintelend gevoel of een zeurende, branderige pijn tot hevige pijnflitsen in het gezicht. De pijn treedt spontaan op of wordt uitgelokt door bijvoorbeeld het aanraken van het gezicht, eten, praten, scheren, tandenpoetsen of bij warmte en kou.
Behandeling in het Rijnstate Pijncentrum
Behandeling van de verschillende soorten hoofd- en aangezichtspijn vindt plaats in het Rijnstate Pijncentrum.
De eerste signalen kunnen zijn dat je merkt dat het spreken moeizamer verloopt in rumoerige ruimtes of tijdens een telefoongesprek. Door de MS kan steeds minder controle zijn over de mond- en keelspieren, die slapper of stijver worden, maar ook door een veranderend gevoel in de mond en tong.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie. Deze duren soms maar enkele minuten en verdwijnen daarna weer.
Van de populatie met chronische pijn heeft een kleine 4% last van aangezichtspijn. Aangezichtspijn is een verzamelnaam voor pijn aan het gezicht. Aangezichtspijn komt het meest voor bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Het is een buitengewoon nare aandoening voor de patiënt en zijn omgeving.
De aangezichtszenuw heet ook wel nervus trigeminus. De pijn kan optreden in de eerste tak (voorhoofd en oog) van de zenuw, maar treedt meestal op in de tweede tak (bovenkaak en neus) en in de derde tak (onderkaak). Typisch voor een TN is dat de pijn optreedt na een prikkel die normaal niet pijnlijk is.
De verhoogde spierspanning in de nek kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld stress of een verkeerde houding. Deze hoofdpijn ontstaat vaak aan de achterzijde van het hoofd die doorloopt richting het gezicht. Ook kunnen er uitstralende klachten in de kaak ontstaan, die ook te maken hebben met de nekklachten.
Er kan medicatie worden ingezet tegen de pijn. De anesthesioloog kan een injectie geven waardoor de zenuw verdoofd wordt of een ontsteking wordt verholpen. Tijdens een operatie kan een beknelling worden verholpen. Een arts kan met elektrische prikkels zorgen dat de spieren ontspannen en de pijn tijdelijk vermindert.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Pijnklachten kun je voelen in de kauwspieren(A) of in het kaakgewricht (B). Als de pijn langer aanhoudt, kan deze ook uitstralen naar andere gebieden. Vaak straalt de pijn uit naar het hoofd of het gezicht.Schurende of knappende geluiden komen uit het kaakgewricht.
Bijna altijd herstelt zich dat spontaan binnen een aantal weken. Hetzelfde geldt voor de zenuw die het gevoel in een helft van de tong verzorgt en die aan de tongzijde vlak naast de onderkaak loopt. De kans bestaat, hoe klein ook, dat onbedoeld schade ontstaat aan een ander gebitselement.
De overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis reageren sneller en sterker dan die van een normale huid. Deze zintuiglijke vezels zorgen voor een pijnlijke huid die vaak omschreven wordt als stekend, brandend of trekkend. In meer serieuze gevallen gaan deze onzichtbare symptomen samen met pukkels of roodheid.