In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen.
Antwoord: In de stopweek kun je niet zwanger worden. Zorg er wel voor dat de stopweek niet langer duurt dan 7 dagen.
Na 21 dagen is de doordrukstrip leeg. Dan neem je 4 tot 7 dagen geen pil. In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap.
Moet je in de stopweek condooms gebruiken? Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt.
De pil is een heel betrouwbaar middel om niet zwanger te worden. Maar het werkt alleen als je de pil elke dag slikt. En als je op tijd weer met een nieuwe strip begint. Zonder de pil wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker, zodat een bevrucht eitje er goed in kan nestelen.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
De meeste anticonceptiepillen zitten verpakt in een strip van 21 pilletjes. Deze slik je 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek word je ongesteld. Je bent in de stopweek ook beschermd tegen zwangerschap.
Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
Nee, het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit een onbevruchte eicel die vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond.
Helaas nemen seksuele gezondheidsrisico's niet af tijdens je ongesteldheid. De risico's nemen zelfs een beetje toe, omdat er bloed in het spel is. Qua zwangerschap is het ook niet uitgesloten dat je tijdens deze dagen vruchtbaar bent, dus als je zwangerschap wilt voorkomen is anticonceptie alsnog nodig.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.
Nee, dat kan niet. Het duurt ongeveer zes tot zeven dagen na bevruchting van de eicel (na het hebben van seks) voordat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG begint te produceren. Daarna duurt het nog enkele dagen voordat de hoeveelheid groot genoeg is om te worden gedetecteerd door een zwangerschapstest.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Hoe langer je de pil zonder stopweek achter elkaar gebruikt, hoe groter de kans dat je tussendoor toch wat bloed verliest uit je vagina. Heb je hier veel last van? Begin dan aan je stopweek. De stopweek mag 4 tot 7 dagen duren (niet langer anders ben je niet meer tegen zwangerschap beschermd).
√ Je stopt 1 week
Na 21 dagen stop je een week met de pil. Deze stopweek duurt 7 dagen. In die week word je ongesteld. Je hebt dan bloedverlies.
Wanneer je klachten ondervindt tijdens een stopweek, zoals veel bloedverlies, hoofdpijn of buikpijn kan de pil zonder stopweek gebruikt worden. Wel wordt dan geadviseerd een stopweek in te lassen wanneer er een doorbraakbloeding (zonder onderliggende oorzaak) optreedt.