Vis die je vers hebt ingevroren laat je best rustig ontdooien in de koelkast. Zo krijgen bacteriën geen kans. Leg de vis (een nacht van tevoren) op een flink laagje keukenpapier of op een rooster, zodat vocht kan weglekken. Dep de ontdooide vis droog alvorens te verwerken.
Vermijd ontdooien in water, tenzij het een noodgeval is - gebruik dan koud water en wrijf de vis niet. Dep de filets droog, bestrooi met zout en dep ze nogmaals droog om overtollig vocht te verwijderen . Bevroren vis is handig en betaalbaarder dan verse vis. Het is ook langer houdbaar.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
Bestrijk beide kanten van bevroren vis met olijf-, koolzaad-, pinda- of druivenpitolie. Leg de vis in een verwarmde pan en bak, zonder deksel, ongeveer 3 minuten, tot hij bruin is. Draai de vis om, breng op smaak met kruiden en dek de pan goed af. Zet het vuur lager en bak nog 6 tot 8 minuten tot hij helemaal ondoorzichtig is.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Zet het in de koelkast en het zou morgenavond ontdooid moeten zijn . Dit is de veiligste manier en behoudt de beste textuur. Als je het eerder nodig hebt, kun je het in een kom doen (laat het vacuüm sealen) en er koud water overheen laten lopen tot het ontdooid is. Dit zou slechts ~30 min. moeten duren.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Zalm is een vette vissoort en daarom minder lang houdbaar dan magere vissoorten als kabeljauw of mosselen. Je kunt zalm zo'n drie maanden goed houden in de vriezer en maximaal drie dagen in de koelkast nadat je 'm hebt ontdooid.
Kan ik vis invriezen nadat ik het heb gekookt? Als je een gerecht met vis hebt gemaakt en er zijn restjes over die je wilt invriezen, dan kan dat, maar alleen als de vis vers was voordat je hem kookte. Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden.
Drogen in de open lucht met behulp van zon en wind wordt al sinds de oudheid beoefend om voedsel te conserveren. Water wordt meestal verwijderd door verdamping (drogen aan de lucht, drogen in de zon, roken of drogen in de wind), maar in het geval van vriesdrogen wordt voedsel eerst bevroren en wordt het water vervolgens verwijderd door sublimatie .
Bij het drogen van vlees, vis en kip is het belangrijk om in het begin een voldoende hoge temperatuur te hebben van ongeveer 70°C om mogelijke contaminatie te vermijden, daarna kan je eventueel de droogtemperatuur wat zakken naar pakweg 50°C.
Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht, vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in.
water, haal de vis volledig uit de verpakking. Wat is het risico voor de volksgezondheid? Wanneer vacuümverpakte vis niet goed wordt bewaard en ontdooid, kan dit een dodelijke toxine vormen . Vis is een bekende bron van de bacterie Clostridium botulinum type E.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Vis een nacht in de koelkast laten ontdooien is de beste manier om de integriteit van de vis te behouden. Dit is ook de veiligste manier om bevroren vis te ontdooien, omdat het geleidelijk ontdooit bij gecontroleerde, koele temperaturen die de groei van schadelijke bacteriën remmen.
Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
De gepaneerde vis vertoonde ook meer verzadigde vetten, waarvan studies aantonen dat ze het risico op hartziekten verhogen. " Bevroren, ongepaneerde visproducten zijn een gezondere voedingskeuze dan commercieel bereide bevroren visproducten omdat ze meer Omega-3 en minder transvetten bevatten ," aldus Garrioch.
Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Als u weinig tijd hebt, kunt u de vis snel ontdooien in koud water. Burrows beschrijft de techniek: Haal de vis uit de verpakking waarin u hem hebt gekocht en doe hem in een hersluitbare plastic zak . Dompel de vis in de zak onder in een kom met koud water en vervang het water indien nodig totdat de vis ontdooid is, ongeveer 10 minuten.