Kunstmatige inseminatie bij de mens (KI) is een medische techniek om tot een bevruchting te komen door sperma met een injectiespuit via de vagina in de baarmoeder of baarmoederhals in te spuiten. Het woord inseminatie verwijst naar het woord semen, dat zaad betekent.
Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) of kunstmatige inseminatie worden de meest zaadcellen uit het sperma geselecteerd en via een fijn buisje hoog in de baarmoeder gebracht. Daar zoeken ze verder hun weg naar de eicel(len).
Bij IVF worden de zaadcellen in het laboratorium bij de eicellen in een kweekschaaltje gelegd. Bij ICSI wordt in elke eicel één zaadcel naar binnen gebracht. IVF en ICSI noemen we wel geassisteerde voortplantingstechnieken.
De minst ingrijpende techniek is KIE (Kunstmatige Inseminatie met sperma van de Eigen partner). Hierbij wordt het sperma hoog in de schede, bij de baarmoedermond, ingebracht. Bij IUI (Intra Uteriene Inseminatie) wordt het sperma voorbij de baarmoedermond, in de baarmoeder zelf ingebracht.
Bij KIE levert de man het zaad in en wordt dit op het vruchtbaarste moment bij de baarmoedermond van de vrouw ingebracht. Dit wordt gemiddeld drie tot zes keer geprobeerd, daarna is IUI een optie. KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad Indien een partner ontbreekt of de partner onvruchtbaar is, is KID een uitkomst.
De inseminatie zelf is een eenvoudige, meestal pijnloze ingreep. Nadat de verpleegkundige een speculum (eendenbek) heeft ingebracht, wordt een dun slangetje door de baarmoederhals tot in de baarmoederholte geschoven. De kweekvloeistof met de zaadcellen wordt dan langzaam ingespoten.
Alleenouderschap. Je kunt gebruikmaken van een zaaddonor of naar een vruchtbaarheidskliniek gaan. Als je alleenstaande moeder wilt worden, moet je er wel zeker van zijn dat je dit in je eentje aankunt. Als je voor alleenouderschap kiest, heb je geen (ex-)partner waar je in moeilijk tijden op terug kunt vallen.
De kans dat een IUI-behandeling tot een zwangerschap leidt, ligt tussen de 6-10% per behandeling. Als alle behandelingen samen worden genomen, ontstaat bij 20-30% van de paren die met IUI-behandeling starten een zwangerschap.
Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig te zijn om gedurende twee dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Wel is het bij een IVF-behandeling praktisch gezien mogelijk om het geslacht van de baby te kiezen. Vóór terugplaatsing van de eicel kan namelijk al gezien worden of het een meisje of jongetje wordt. In Nederland is het echter verboden om zonder reden het geslacht van je kind te kiezen.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Kosten van de KID behandeling:
De overheid zal dit in plaats daarvan de komende jaren vanuit een subsidie vergoeden. Omdat er geen eigen risico afspraken hierover zijn, moeten patiënten 192,50 Euro zelf bekostigen voor het fertiliteitsonderzoek.
De kostprijs wordt geraamd op 3.200 EUR voor de behandeling in het ziekenhuis met opname in een gemeenschappelijke kamer. Dit bedrag is exclusief de medicatie. Dit bedrag dient volledig en zonder uitzondering te worden betaald bij de start van de behandeling.
De kans op een zwangerschap door middel van IUI ligt gemiddeld rond de 10% per poging, want de bevruchting moet nog plaatsvinden. Daardoor zijn vaak meerdere IUI-behandelingen nodig. 25% van de stellen die IUI hebben ondergaan waren na 3-6 behandelingen zwanger.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
De geselecteerde zaadcellen worden via een dun buisje ingebracht in de baarmoeder. De zaadcellen vinden daarna zelf hun weg naar de eicel(len). Het inbrengen van het zaad duurt slechts een paar minuten. Afhankelijk van het succes van de behandeling herhalen we de behandeling.
De eicel leeft 12 tot 24 uur, de zaadcellen zo'n 72 uur. De zaadcellen doen ook nog eens ongeveer 10 uur over de reis van vagina naar eileider waar de bevruchting plaatsvindt. Om de kansen op een zwangerschap te verhogen kun je dus het beste één of twee dagen vóór of eventueel op de dag van de ovulatie seks hebben.
Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man, maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden.
Een bewust ongehuwde moeder (bom), ook wel bommoeder, bomvrouw of bewust alleenstaande moeder (bam), is een vrouw, doorgaans alleenstaand, die bewust ongehuwd moeder is. De term kwam in gebruik na de oprichting van de Nederlandse organisatie Bewust Ongehuwde Moeders in 1977.
Vooral in de grote steden. In 2017 werden 15 duizend baby's geboren bij een alleenstaande moeder: 9 procent van het totaal. Dat was in 2010 nog maar 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent. Het jaar 2018 gaf een cijfer van 10% met 1 op de 10 baby's die alleen bij hun moeder geboren werden.