Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Het water dat planten opnemen via hun wortels verdampen ze weer via hun bladeren. Dit verdampen gebeurt overdag. In de nacht kan de plant dit niet, maar is het opnemen van water via de wortels nog wel actief. Het druppelen van water uit het blad is een manier van de plant om het overtollige vocht te verliezen.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Kun je iets doen tegen dit druppelen? Axel: “Je kunt het proberen te voorkomen door te zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Simpel gezegd: geef minder water. Het kan ook helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden water te geven, in plaats van in één keer een hele plens.
De Alocasia heeft een normale waterbehoefte. Meestal is een keer per week water geven voldoende. Dit mag iets meer of vaker bij warm weer en iets minder bij koud weer. Je Alocasia water geven is dus ook afhankelijk van het seizoen, maar ook van de potmaat.
Alocasia giftig
Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.
De Alocasia is een bloeiende plant, tenzij de plant niet goed onder handen wordt genomen. Ondanks dat er wel een bepaalde mate van bloei te zien is als het de olifantsoor voor de wind gaat, is de bloei niet onwijs 'mind blowing'. De bloei is op een bepaalde manier te herkennen.
Guttatie voorkomen
Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad 's nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Door minder water te geven, of minder water in één keer te geven kun je dit voorkomen. Zo kun je het water geven verspreiden naar vaker kleinere hoeveelheden. Houd er echter wel rekening mee dat het soms bij de plant hoort en er niet altijd iets aan te doen is om deze overdruk te voorkomen.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Soorten huilende planten
Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Knollen kunnen in volle grond in de tuin worden geplant voor de zomer en weer uitgegraven om binnen te overwinteren beschut tegen vorst. De plant kan ook in pot worden gekweekt en dan buitenstaan in de zomer en binnen in de winter.
Water en koolzuurgas worden met behulp van licht omgezet in suikers en zuurstof. Deze suikers gebruikt de plant, als energiebron, voor de groeiprocessen. Zonder water is fotosynthese onmogelijk en is er dus geen groei.
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Guttatie ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van een hoge worteldruk (wat kan ontstaan door meerdere factoren) en een lage verdampingssnelheid/te hoge luchtvochtigheid. Dit treedt vooral op net na zonsopkomst, op het moment dat de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid hoog is.
Worteldruk is het mechanisme van planten, waarbij water met mineralen door de houtvaten in het xyleem vanuit de wortels omhoog gebracht wordt naar de bladeren. De worteldruk bestaat echter in veel planten niet en is zeker niet voldoende om een waterkolom in de lucht te hijsen.
Water geven
Een olifantspoot heeft niet veel water nodig, omdat deze in de stam het water opslaat. Hierdoor is deze plant vergelijkbaar met de waterbehoefte van bijvoorbeeld een vetplant of een cactus. In de winter kan deze plant zelfs wekenlang zonder water. Geef de plant pas water wanneer de grond aardig droog is.
Als de Alocasia/ Olifantsoor te groot wordt of als de onderste bladeren niet mooi meer zijn, kan je de bladeren eenvoudig verwijderen. Snijd of knip de bladeren dichtbij, zo'n vier centimeter, vanaf de stam af. Het gedeelte dat overblijft, verdroogt op den duur en is vervolgens gemakkelijk te verwijderen.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.