Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Er bestaat ook een mogelijkheid om de schuldsanering eerder te beëindigen dan na deze drie jaren, namelijk door het aanbieden van een akkoord aan uw schuldeisers. Slaagt het aangeboden akkoord, dan eindigt de schuldsanering namelijk eerder en daarmee ook de aan de schuldsanering verbonden verplichtingen.
Als u zich niet aan de afspraken houdt, kan de rechter uw Wsnp-traject eerder stoppen. Dit betekent dat alle schuldeisers hun geld weer bij u mogen halen. Zij kunnen bijvoorbeeld beslag leggen op uw inboedel, loon of bankrekening.
Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt. Bij een schone lei zijn de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, niet meer afdwingbaar.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
De einddatum die wordt gemeld, is de datum waarop de rechter de schone lei heeft uitgesproken. Vanaf die datum blijft je registratie nog 5 jaar staan. Daarna verwijderen we de registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar, omdat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Nee. U wordt niet toegelaten tot de Wsnp als u al eerder in de Wsnp hebt gezeten.
Mag ik mijn vakantiegeld houden tijdens de WSNP? Uw vakantiegeld komt in eerste instantie volledig toe aan de boedel. Tijdens de looptijd van de WSNP (schuldsanering) reserveert uw bewindvoerder echter wel maandelijks een bedrag aan vakantiegeld.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Een schuldsaneringsregeling eindigt doorgaans na drie jaar. Bij uitzondering kan de regeling verlengd worden met maximaal twee jaar. Een schone lei wordt dan verleend aan de saniet als de saniet de regeling succesvol heeft doorlopen.
Een schone lei houdt in dat het restant van de gemaakte schulden niet meer op te eisen is door de schuldeisers. Hoe lang duurt het voordat ik de schone lei krijg? In principe duurt de schuldsanering volgens de WSNP drie jaar waarbij je je aan een aantal regels moet houden. Als dit lukt dan krijg je een schone lei.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Elke lening of schuld kan dus verjaren. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker na een bepaalde tijd wettelijk geen aanspraak meer kan maken op je geld. De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar iedere lening of schuld heeft zelf een eigen verjaringstermijn. Voor een consumptief krediet is dat 5 jaar.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
KLEEDGELD, EXTRA GELD OF ABONNEMENT
In het budgetplan staat ook hoeveel kleedgeld je per maand krijgt. Als je kleren wilt kopen, geef je dit door aan je contactpersoon. Zij stort dan je kleedgeld op je zakgeldrekening. Als je zelf een pas hebt kan je dan kleren kopen.
Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.
Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week.
Wettelijk minimum leefgeld
Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Ook bij schuldsanering wordt er gekeken naar uw inkomsten, uitgaven en de hoogte van de schulden. Het verschil met schuldhulpverlening is dat er in dit geval een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) berekening wordt gemaakt. Dit betekent dat er wettelijk bepaald wordt wat u aan leefgeld zal ontvangen.
Er bestaan geen wettelijke minimale eisen aan het te verstrekken leefgeld, een bewindvoerder zal echter wel begrijpen dat u geld nodig heeft om te leven en u zoveel mogelijk ondersteunen hierbij. Ik krijg geen of minder leefgeld mag dit? JA, in principe is het mogelijk dat u geen leefgeld krijgt.
Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter kan dit ook zelf aan de bewindvoerder en de betrokkene voorstellen.
Sparen is belangrijk
Maar het is niet het belangrijkst. Op de eerste plaats staat altijd uw leefgeld, zodat u boodschappen kunt doen. Het betalen van uw vaste lasten (zoals huur, energie en verzekeringen) staat op twee. Als er daarna niets over is om opzij te zetten, doen we dat niet.