De kefir van Rauw Power (verkrijgbaar bij Ekoplaza in het zuivelschap) is gemaakt van bacterieculturen en gisten en wordt 24 uur gefermenteerd. Doordat de melk rauw verwerkt wordt bevat het levende bacteriën. Kefir is (net als yoghurt en karnemelk) geschikt bij lactose intolerantie.
Supermarktkefir van de Lidl, AH, Aldi en Jumbo is niet gemaakte met de echte kefirculturen, waardoor het geen van de gezondheidsvoordelen van kefir biedt. Supermarktkefir werkt dus niet probiotisch. Aan supermarktkefir zijn vaak nog allerlei (nutteloze) voedingsstoffen toegevoegd.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Wil je echte kefir scoren, dan lijkt de weg naar de biowinkel de meest gunstige. Daar vind je een aantal kefir producten die worden gemaakt met echte korrels, of gevriesdroogde korrels.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Arla Biologisch kefir naturel bestellen | ah.nl.
Je lichaam heeft bepaalde gezonde bacteriën nodig om goed te functioneren. Dit worden ook wel probiotica genoemd. Kefir is rijk aan deze bacteriën en zorgt daarom voor een gezonder lichaam. Zo ondersteunt kefir je spijsvertering, maar stimuleert het ook een gezond gewicht en is het goed voor je mentale gezondheid.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt. Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Eén daarvan is Skyr, wat een typisch IJslands product is. Skyr is qua textuur het best te vergelijken met magere kwark of goed ingedikte melkkefir. Hoewel Skyr naar verluid al honderden jaren in IJsland wordt gegeten, is dit melkproduct oorspronkelijk door de Vikingen vanuit Noorwegen meegebracht naar het eiland.
De kefir van Rauw Power (verkrijgbaar bij Ekoplaza in het zuivelschap) is gemaakt van bacterieculturen en gisten en wordt 24 uur gefermenteerd. Doordat de melk rauw verwerkt wordt bevat het levende bacteriën. Kefir is (net als yoghurt en karnemelk) geschikt bij lactose intolerantie.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Stappenplan voor het maken van melkkefir
Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Na 48 uur is de Kefir klaar.
Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Dit samen zorgt voor een pure, frisse en licht sprankelende smaak.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
Arla biologische kefir is te koop bij Albert Heijn, Jumbo, Boni, Coop, Deen, Emte, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Plus, Poeisz, Spar.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Wat is ayran? Dit zoute, super verfrissende drankje doet meteen smachten naar de zomer. Surprise surprise, ayran bestaat dan ook uit water, zout en yoghurt. Je kan het vergelijken met de consistentie van een drinkyoghurt, maar dan ongezoet en met de smaak van bijvoorbeeld karnemelk of kefir.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.