Het vernieuwde KB 213 maakt het mogelijk om op een voordelige manier overuren te presteren, tot een maximum van 1,5 uren per dag of 130 uren per jaar (0,5 uur meer per dag in vergelijking met vorige regeling). Werknemers uit de bouwsector mogen zo maximaal 9,5 uren per dag werken.
180 uren in 2022
Vanaf 1 januari 2022 zal het belastingvoordeel gekoppeld worden aan de prestatie van maximaal 180 overuren, voor zover aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
In de bouw geldt er voor 180 overuren per jaar en per arbeider een aparte regeling. Voor deze uren moet uw werknemer kiezen tussen betaald worden tegen 120% of deze uren recupereren binnen de zes maanden. Die 180 uren moet u spreiden. U kunt immers per dag maar één overuur gebruiken.
In 2022 kunnen werknemers uit de privésector 120 bijkomende vrijwillige overuren presteren onder de noemer 'relance-uren'. Opgeteld bij het al bestaande basiscontingent van 100 vrijwillige overuren, bedraagt het plafond in 2022 dus 220 uur.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Het vernieuwde KB 213 maakt het mogelijk om op een voordelige manier overuren te presteren, tot een maximum van 1,5 uren per dag of 130 uren per jaar (0,5 uur meer per dag in vergelijking met vorige regeling). Werknemers uit de bouwsector mogen zo maximaal 9,5 uren per dag werken.
Presteert de werknemer meer dan respectievelijk 130 of 180 overuren, dan kan op die (extra) overuren geen vermindering worden toegepast en is de gewone regel van toepassing.
Elke werknemer kan de inhaalrust van 91 overuren per kalenderjaar laten uitbetalen in plaats van deze effectief op te nemen. Dit is een keuzerecht voor de werknemer: de werkgever kan dit niet verplichten.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren.
Bij de berekening van uw pensioen tellen we overuren niet mee. Werkt u in een jaar meer dan 37 weken tenminste één dag per week over? Of hebt u met overwerk meer dan € 520,35 (2022) verdiend? Dan tellen deze uren misschien wel mee voor uw pensioen.
Of je overuren kunnen vervallen hangt af van je cao/contract. Bij de meeste bedrijven moet je ze opmaken voor het einde van het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. De reden? Omdat dat het makkelijkst is voor de administratie.
Je medewerker kan maximaal 120 extra vrijwillige overuren per kalenderjaar presteren. Sectoren kunnen dit aantal verhogen tot maximum 360. Het aantal uren dat als vrijwillige overuren kan gepresteerd worden is tijdelijk uitgebreid onder de noemer 'Relance-overuren'.
Beperkt aantal overuren
De vrijstelling is beperkt tot 130 overuren per jaar en per werknemer. In 2019 en 2020 werd deze grens opgetrokken naar 180 overuren per jaar en per werknemer.
Beloning van overwerk
Voor gewerkte overuren heeft de werknemer recht op 100% van het uurloon met daar bovenop een toeslag. De percentages 125%, 150% en 200% zullen u dan ook niet onbekend zijn. Deze toeslag is vaak afhankelijk van het tijdstip en/of de dag waarop de werknemer dit overwerk heeft verricht.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Overuren worden niet zwaarder belast
Het is een algemene veronderstelling dat je meer belasting betaalt over de overuren die je werkt. Dit is niet het geval, want de overuren vallen in dezelfde belastingschijf als het normale salaris.
Vanaf 1 juli 2021 wordt het aantal vrijwillige overuren verhoogd met een quotum van 120 vrijwillige overuren voor 2021 en 2022. Deze vrijwillige overuren worden “relance-overuren” genoemd, omdat ze geen recht geven op inhaalrustdagen en overloon en ze niet onderworpen zijn aan bedrijfsvoorheffing en personenbelasting.
Bouwunie is een heel toegankelijke en open organisatie waar u altijd terecht kan. Voor advies en informatie, opleiding en netwerking. Als lid van Bouwunie bent u een goed geïnformeerde bouwondernemer. En u heeft toegang tot een stevig dienstenpakket.
Indien je als arbeid(st)er werkt in een onderneming van (hoofdzakelijk) de bouwsector (ruwbouw, wegenbouw, schrijnwerk, sanitair enz.) maar ook de handelaars in bouwmaterialen en betoncentrales, dan behoor jij tot het paritair comité (PC) 124.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Dus als een werknemer een contract voor 28 uur heeft in een organisatie waar 40 uur een fulltime baan is, werkt de werknemer dus niet over als hij één week 36 uur maakt. Die acht extra uren zijn dan meeruren. Pas als de werknemer meer dan 40 uur in een week werkt, zijn de uren die bovenop de 40 uur komen 'overuren'.