Het vroegste vastgestelde bewijs van het Chinese schrift dat tot nu toe is ontdekt, is de verzameling van inscripties gekerfd op bronzen potten en orakelbotten uit de late Shang-dynastie (ca.1250–1050 v.chr.).
Het ontstaan van de Chinese taal
De Chinese taal heeft een rijke historie. In 1250 voor Christus communiceerden mensen namelijk al in het Chinees met elkaar. Dit gebeurde niet in het moderne Chinees zoals we dat vandaag de dag kennen, maar in het Oud-Chinees (Archaïsch Chinees).
De oorsprong van het Chinese schrift ligt bij de eerste keizers van het Chinese rijk. Het Chinese schrift is ontstaan uit de tekens van waarzeggers. Het zit zo; de Chinese keizers gingen te rade bij de Hemel - of beter gezegd: ze gingen naar de waarzeggers die de hemel konden interpreteren.
Sommigen suggereren dat de taal werd gevormd na de val van de Han-dynastie in de 3e eeuw, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat de taal al in de tijd van het Chinese rijk ontstond en rechtstreeks uit het Oud-Chinees is geëvolueerd, zoals de Tibetanen dat deden.
In China worden andere letters gebruikt dan de letters van de Nederlandse taal, de Chinese taal bestaat uit veel verschillende tekens. Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Chinese tekens (Hanzi) ontdekt. Maar een goed opgeleide Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000.
China (uitspraak: [ˈʃina]; vereenvoudigd Chinees: 中国; traditioneel Chinees: 中國; pinyin: Zhōngguó), voluit Volksrepubliek China (vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国; traditioneel Chinees: 中華人民共和國; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó), is een land in Oost-Azië.
Mogelijk is het een leenwoord uit het Zweeds, mandarin apelsin, waarbij apelsin weer een leenwoord uit het Duits: Apfel Sina dat Chinese appel betekent. Het woord Mandarin is dan weer een verwijzing naar de Chinese hoge ambtenaren, mandarijnen, die in de 18e eeuw gele gewaden droegen.
De naam China is afgeleid van Qin (spreek uit:Tsjin), de naam van een van de staten die China vormden. Qin lag in het westen van China en onderwierp de overige Chinese staten waarna de Qin-dynastie werd gesticht in 221 v. Chr., de eerste Chinese dynastie waarin een keizer werd benoemd.
Waar is de oorsprong van de Chinezen? Archeologische vondsten bewijzen dat de zogenaamde Yangshao-cultuur al in het 3e millennium voor Christus bestond, in het midden van Huang He. Volgens een traditionele lijst van heersers zou de Xia-dynastie hebben geregeerd van 2205 tot 1766 voor Christus.
Het oudste schrift
Het ontstond rond 3300 voor Christus uit administratieve tekens die hoeveelheden en aantallen van een product (vee, graan) weergaven. De pictogrammen werden geschreven in kleitabletten. De oudste stammen uit Uruk in Irak, maar ze zijn ook in Iran en Syrië gevonden - honderdduizenden in totaal.
Naast de klassieke vier uitvindingen – kompas, papier, buskruit en boekdrukkunst – bedachten de Chinezen de kruiwagen, het smeedijzer en lucifers. De Chinese vindingrijkheid werd pas na de Tweede Wereldoorlog in het Westen bekend.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
De tweede taal van China is het Kantonees, wat voornamelijk in het zuiden van het land wordt gesproken. Dit is de dominante taal in bijvoorbeeld Hong Kong. Ongeveer 80 miljoen Chinese burgers hebben het Kantonees als moedertaal.
Dit betekent dat je ongeveer 100 uur intensieve studie nodig hebt om in het Chinees te spreken, lezen en schrijven. Op je eentje leren kan langer duren, want je krijgt geen feedback van een toegewijde leraar. Volg je Chinees cursus met een privéleraar!
Toch slaagde China er ook in 2021 in om een BBP van 114,367 triljoen CNY neer te zetten, wat een groei betekende van 8,1 %. De economische groei van China zou in 2022 vertragen naar tussen de 2,2 en 4,1 procent. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer komt uit op 3,2 procent dit jaar.
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme.Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
In het noorden van China wordt Mandarijn gesproken.Dat is de officiële taal van China, maar in het zuiden spreekt men Kantonees, Wu, Hakka en vele dialecten. De talen wijken zo ver van elkaar af dat mensen uit verschillende delen van China elkaar maar moeilijk of helemaal niet kunnen verstaan.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Manderijn versterkt je weerstand
Met twee mandarijntjes per dag heb je voldoende vitaminen binnen om een lange werkdag gefocust te blijven.
Bekende vruchten uit China Het belangrijkste uit China afkomstige fruit is ongetwijfeld Citrus sinensis, de Zoete sinaasap- pel. De Chinese herkomst zit ook in de Neder- landse naam. Sinaasappel is afgeleid van het Franse "Pomme de Sine", dus van "China- appel". De Sinaasappel en ook de Mandarijn (C.
Chinese namen bestaan uit een familienaam (姓, xing, of 氏 shi, naam van de clan), die altijd als eerste wordt vermeld en een daarop volgende persoonlijke naam (名, ming).
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422.