Je vaatwasser piept als hij klaar is met een programma. Is het niet het einde van een programma of blijft je vaatwasser piepen? Dan heeft je vaatwasser een storing.
Wanneer het pompmechanisme stroever wordt, ontstaat er een piep tijdens het afpompen.Je lost dit op door één druppel wasmiddel in het vakje van het vaatwasmiddel te druppelen. Gebruik niet meer dan een druppel, omdat het flink schuimt. Door het vet uit het wasmiddel smeer je het pompmechanisme.
Probeer op de toets "Start/Reset" te drukken om de vaatwasser te resetten en wacht 2 minuten . Als het probleem aanhoudt, reset (reboot) dan de vaatwasser door de stroom naar het apparaat uit te schakelen via de stroomonderbreker of de zekeringkast gedurende 30 seconden. Herstel de stroom en de vaatwasser zou moeten resetten en normaal moeten functioneren.
Als uw vaatwasser begint te piepen, is dit waarschijnlijk een teken van onjuist gebruik of van een onderdeel dat vervangen moet worden . Elektronische apparaten zoals vaatwassers zijn vaak ingebouwd met elektronische sensoren, die piepgeluiden kunnen maken of knipperende lampjes kunnen weergeven om de gebruiker van het apparaat te waarschuwen dat er iets mis is.
Bosch vaatwassers zijn ontworpen om te piepen als er een fout optreedt. Een pieptoon betekent dat uw afvoer niet verstopt is en dat de rest van de onderdelen naar behoren functioneren. Een pieptoon midden in de cyclus wijst op een probleem met de besturingskaart zelf. Zoek de stroomonderbreker en schakel deze gedurende 60 seconden uit.
Probeer de rechter knop 'Reset annuleren' onder het label 'Reset annuleren' ingedrukt te houden . Zodra je beide knoppen hebt ingedrukt, laat je ze los zodra het lampje aangaat en het geluid stopt. Druk vervolgens continu op de rechter resetknop om het volume te verlagen.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D. Dat is de helft meer!
Als uw GE-vaatwasser elke 30 tot 60 seconden een piepend geluid maakt, is dat meestal een teken dat de deurvergrendeling halverwege de cyclus is losgeraakt .
Redenen waarom een vaatwasser midden in het programma stopt
Als uw vaatwasser blijft piepen en stoppen, is de kans groot dat de deurvergrendeling los zit . De vaatwasser stopt halverwege het programma omdat de sensor op de deursluiting kortgesloten is of niet zichtbaar is. Het kan ook betekenen dat de deursluiting kapot is.
Uw wasmachine moet het gebruikte water afvoeren voordat de cyclus wordt voltooid. In de meeste gevallen zal de unit gaan piepen en de trommel stoppen als de afvoerleiding verstopt is . Een ander teken dat erop kan wijzen dat de afvoer verstopt is, is dat uw kleding na de volledige wascyclus nog steeds doorweekt is.
Defecte pomp
Wanneer het water niet meer af- of aangevoerd wordt en er geen verstopping in je filter zit, is hoogstwaarschijnlijk de pomp defect. De prijzen van een vaatwasser repareren liggen in dit geval hoger. Is je vaatwasmachine erg oud? Dan vervang je hem in dit geval beter!
Gemiddeld gaat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee, dat hangt uiteraard af van de kwaliteit van de vaatwasser. Als je elke dag één programma draait, komt de levensduur van een machine neer op zo'n 6 tot 12 jaar.
Piepend geluid
This is a high temperature alarm . Na het openen van de deur klinkt het hoge temperatuuralarm onmiddellijk na een stoom-, verwarmde was-, spoel- of droogcyclus. Het zoemende geluid waarschuwt u als er sprake is van hoge temperaturen in de wasmachine.
Technische reset: Haal de stekker van de vaatwasser uit het stopcontact en wacht 30 seconden voordat je de stekker weer in het stopcontact doet. Gebruikers reset: Hou de start/stop toets voor 30 seconden ingedrukt, de vaatwasser gaat nu afpompen en dan is het programma weer gereset.
Een vaatwasser kan een vreemd geluid maken door technische problemen, zoals een gebroken water-inlaatklep, een versleten motor of een versleten pomp. Je hoort dit vaak aan een knarsend, brommend of zoemend geluid. Deze problemen los je niet zelf op. Maak een afspraak met een ATAG monteur.
De meest voorkomende problemen hebben te maken met de manier waarop jouw vaatwasser omgaat met de vuile vaat. De vaat wordt niet meer goed schoon of niet meer goed droog. Andere problemen kunnen zijn dat er water in de vaatwasser blijft staan, er water uit de afwasmachine lekt of dat het programma erg lang duurt.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Open de vaatwasser niet tijdens het programma.
Resetknop voor kickplate
Sommige GE-modellen hebben een resetknop achter het toegangspaneel van de kickplate . Als uw GE-model een stootplaat heeft, kunt u de schroeven losdraaien om het toegangspaneel te verwijderen. Mogelijk vindt u in de linkerbenedenhoek twee knoppen. Als u op de eerste knop drukt, wordt uw GE-vaatwasser gereset.
De afdichting rond de motor en pomp van de vaatwasmachine is vaak de oorzaak van een lek. Als er geen andere bron van een lek wordt gevonden, kunt u ervan uitgaan dat dit de oorzaak van het probleem is. Het is echter moeilijk om bij deze onderdelen te komen. U kunt in dat geval het beste een professional raadplegen.
Mogelijk is de afvoerslang verstopt of geknikt, of is de aansluiting op de afvoerleiding verstopt . Zorg ervoor dat de afvoerslang en de aansluiting op de leidingen niet geblokkeerd zijn. Druk één keer op ► om het piepen te stoppen en nogmaals om de fout te wissen. / ► om het wasprogramma te hervatten.
De lampjes van de Hoover-vaatwasser knipperen en piepen , wat aangeeft dat er sprake is van een overstromingssituatie in de vaatwasser en dat er sprake is van overvulling . Dit kan te wijten zijn aan een defect overstromingsdetectiecircuit dat ten onrechte kan worden geactiveerd – of er zit water in de onderkant van de behuizing van de vaatwasser, veroorzaakt door een lekkende slang of afdichting.
' Het gebruik van de vaatwasser zou een kosteneffectievere optie moeten zijn dan afwassen met de hand , vooral als je de kraan laat draaien als je met de hand afwast', zegt Les, 'maar dit werkt alleen als je je vaatwasser alleen op een bij volledige belasting en het zal helpen om uw machine op een eco-instelling te laten draaien, als deze die heeft. '
Maar als vuistregel geldt dat de minst dure tijd om de vaatwasser te laten draaien 's nachts is , wanneer de lichten en tv's over het algemeen zijn uitgeschakeld en er niet veel vraag is naar het elektriciteitsnet. Opmerking: laat om brandveiligheidsredenen apparaten zoals vaatwassers alleen aan als u thuis bent en probeer ze niet te gebruiken als u slaapt.
Dat komt neer op € 0,17 per wasbeurt (de gemiddelde stroomprijs ligt in 2020 op 22,5 eurocent per kWh stroom). Een hele niet-zuinige standaardformaat vaatwasser van 15 jaar oud kan op een intensief programma wel 2,5 kilowattuur per wasbeurt verbruiken. Dat betekent zo'n € 0,56 per keer."