Een babypaard heet een veulen. Je hebt ook kleinere paardenrassen en die noemen we pony's. Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter.
Jaarling of Enter: Paard tussen de één en twee jaar oud. Twenter: Paard tussen de twee en drie jaar oud. Ruin: Gecastreerde hengst. Pony: Kleinere paardenrassen die volwassen een stokmaat van minder dan 157 centimeter hebben.
Een merrie is een vrouwelijk paard of dier dat behoort tot de familie van de paardachtigen (Equidae).
Een merrie is ongeveer 11 maanden zwanger, oftewel 335 dagen. Wanneer je wilt uitrekenen wanneer je merrie een veulen krijgt, tel je dus eigenlijk gewoon 335 dagen bij de dekdatum op.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Je kijkt hierbij naar de bovenkant van de tand, op de plek waar de ondertand de boventand raakt dus. Bij het jonge paard zie daar de kroonholte zitten, ongeveer in het midden. Op ongeveer vijfjarige leeftijd wordt op de twee middelste snijtanden de tandster zichtbaar.
Een jaarling of enter is een koe of paard van één jaar oud. Jaarlingen leven vaak in groepen op de weide en worden nog niet gebruikt in de paardensport. Pasgeboren paarden worden veulens genoemd, pasgeboren koeien heten kalveren.
Een jong van een paard, dat nog geen jaar oud is noemt men een veulen. Bij verwanten zoals ezels en zebra's noemt men het jong ook veulen en voor andere jonge dieren wordt de aanduiding eveneens gebruikt. Zo wordt het jong van een kameel soms veulen genoemd, hoewel kalf gebruikelijker is.
Een mannelijk paard noem je een hengst. Een vrouwelijk paard noem je een merrie.
Veulens (eerste levensjaar) mogen vanaf dat ze vast voedsel eten rijk ruwvoer (bijvoorbeeld van gras was nog niet gebloeid heeft) krijgen, waar het gemiddelde paard te dik van zou worden. In het 2e en 3e jaar mogen ze gemiddeld rijk ruwvoer, bijvoorbeeld van gras wat aan het begin van de bloei geoogst is*.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van het paard.
Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca.96% van het volwassen gewicht bereikt. Hierna groeien paarden veel langzamer tot ca. vijfjarige leeftijd en in sommige gevallen tot zeven jaar.
Bij een eenjarige pony heet dat een enterpremie en bij een tweejarige een twenterpremie. Veulens worden in het veulenboek ingeschreven.
Een schimmel wordt niet wit geboren. Pas als een veulen ouder wordt, begint de witte kleur te komen: 'schimmelen' heet dat. Een schimmel is een wit paard.
een deel van een stengel. een (deel van een) wortel. een informeel synoniem voor een paard.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Voltige is acrobatiek op een bewegend paard - dit in tegenstelling tot het paardvoltige als turnonderdeel, waarbij op het turntoestel paard wordt geturnd.
Op een leeftijd van een jaar wegen de paarden ca.400 kg en hebben ze een stokmaat van 151 cm en een kruishoogte van 153 cm. Ook op een leef- tijd van twee jaar zijn de paarden nog overbouwd.
Een paard tussen de 6 en 14 jaar oud is volwassen (begin 20 tot eind 40 in mensenleven) Een paard vanaf 15 jaar wordt gezien als oud paard. Een paard is met 12 jaar in de bloei van zijn leven. Een paard wordt ongeveer tussen de 25 en 30 jaar oud.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
In Nederland heb je twee opties: of je laat je paard euthanaseren door een dierenarts, of je brengt het paard naar het slachthuis. Als je kiest voor euthanasie, dan heb je de mogelijkheid om op een mooie manier afscheid te nemen van je paard.
Op de grotere paardenkliniek is meestal een geschikte ruimte ingericht waar het paard in alle rust geëuthanaseerd kan worden. Vervolgens is er bij de praktijk een plek waar het dode lichaam van het paard afgedekt neergelegd wordt. Enkele praktijken hebben zelfs een stukje weide waar het paard geëuthanaseerd kan worden.
Hoe vaak moet je een paard wassen? Eigenlijk alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor een wedstrijd, een onderzoek of omdat de vieze vlekken écht te groot worden. Ook bij een wond, infectie of eczeem is wassen vaak aan te raden.