Levenswijze. De imago's leven op bloemen en struiken, waar zij zich voeden met honingdauw van bladluizen en zoete boom- en plantensappen. Zij eten echter zelden, maar richten zich op de voortplanting. In de Benelux en andere gematigde delen van Europa leven de volwassen kevers vooral in mei en juni.
De volwassen kevers komen vooral in het voorjaar tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om nectar en stuifmeel te eten. De eitjes worden in vogelnesten, in nesten van andere dieren en in ingedroogd aas gelegd, waar de larven voedsel vinden zoals vleesresten, veren en haren.
Kevers hebben kaken waarmee ze in hun voedsel kunnen bijten.
Het Zwartpoot soldaatje eet vooral insecten, en de larve eet wormen, slakken en stukjes plant. De twee andere soorten zijn vooral te vinden op bloeischermen, en lijken vooral stuifmeel te eten. Er komen ruim 90 soorten boktorren voor in Nederland.
Het volwassen insect leeft maar vier tot zes weken.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng.
Eitjes en larven van kevers bestaan voornamelijk uit eiwitten. Ze 'ontploffen' als ze in contact komen met een hoge temperatuur. Wat je dus doet? Was alle aangetaste kleding zo heet mogelijk: het liefst op 60 graden.
De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten.
Torren zijn kevers, en hebben dus kaken. Ze kunnen bijten.
Natuurlijke vijanden van kevers
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Kevers halen trouwens niet al hun vocht uit de lucht. Naast 'drinken met hun achterste' zijn ze ook erg goed in het onttrekken van vocht uit voedsel. Zelfs bij kurkdroog voedsel, zoals graan dat maar voor 1 à 2 % uit water bestaat, slaagt de kever daarin.
De mestkever is het sterkste insect ter wereld. Het beestje kan maar liefst zes dubbeldeksbussen vol met mensen trekken. De Queen Mary universiteit in de Britse hoofdstad Londen heeft dit onderzocht. De larven van een mestkever eten mest, daarom heten ze mestkevers.
De vuurwants leeft zowel van plantaardig voedsel als van roof op kleine insecten, zoals bladluizen. Ze zullen zo nu en dan ook mee eten van dode insecten. De vuurwants komt dikwijls in groten getale voor op of in de nabijheid van lindebomen.
De vrouwelijke kevers zetten hun eitjes in groepjes af aan de onderzijde van bladeren van waardplanten. Zij kunnen in een tijdspanne van enkele weken wel 500 eitjes leggen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 4-15 dagen uit.
De volwassen taxuskever kan niet vliegen maar wel uitzonderlijk goed springen en klimmen, deze wordt voornamelijk aangetroffen dicht bij de grond. De larve van de taxuskever leven voornamelijk onder de grond op een diepte van zo'n 3 á 4 centimeter.
Deze kosten in topstaat (dus helemaal origineel en zonder gebreken van belang of professioneel gerestaureerd) ongeveer 6.000 tot 10.000 Euro. In goede, rijklare staat - als er dus wat kleine dingen aan moeten gebeuren - tussen de 5.000 en 7.000 Euro.
Mestkevers behoren tot de insecten die het ernstigst met uitsterving worden bedreigd. De kevers spelen een belangrijke rol in het recyclen van voedingsstoffen en het afbreken van dierlijke uitwerpselen.
In een Kever kunnen maximaal 4 personen zodat je nog comfortabel naast elkaar kunt zitten.
De grote spinnende watertor is in vergelijking met andere in het water levende kevers een onhandige zwemmer die trappelende en schokkende zwembewegingen maakt. De kever beweegt zich meestal tussen de vegetatie en klampt zich aan de waterplanten vast.
De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
Kevers hebben twee paar vleugels: voor en achter. Het voorste paar is hard en vormt als het ware een pantser voor het lijf. De vleugels achter op het lijf gebruiken de kevers om te vliegen. Dit maakt ze niet zo snel als andere vliegende insecten.
Een gevaar voor de mens vormen de beestje niet, merkte Astrid al na een belletje met de GGD. Ook stadsecoloog De Kruijf geeft aan dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken om de kevers. “Het beestje kan geen kwaad.
Deze dikke larven van bladsprietkevers eten de plantenwortels op en tasten zo onze perfect gelegde en onderhouden gazons aan. Engerlingen zijn larven van onder andere de meikever, junikever, sallanderkever, mestkever en rozenkever. Ze hebben een kenmerkend c-vormig lichaam met een verdikt achterlijf.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.