De landen die het hoogst scoren, zijn Luxemburg, Slovenië en Frankrijk. Over het algemeen is het zo dat in economisch zwakkere landen waar veel uren wordt gewerkt, de burn out cijfers hoger zijn dan in landen waar beter wordt gepresteerd en waar arbeidskrachten een lager aantal uren werken.
videoIn Nederland hebben werknemers het minst last van burn-outs, blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli. De landen Luxemburg, Slovenië en Frankrijk scoren het hoogst op burn-out.
Eén op de vijf van de werknemers ervaart burn-outklachten
In 2022 bleek 18,3% van de mannelijke werknemers en 21,9% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker psychische vermoeidheid door het werk (burn-outklachten) te ervaren.
Uit onderzoek van TNO (2015) blijkt dat vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar hebben te maken met burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting. De belangrijkste oorzaken zijn emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten.
25 januari 2023 – Het aantal jongeren met burn-outs is nog nooit zo hoog geweest, blijkt uit onderzoek van de internationale zorgverlener Cigna International Health. De wereldwijde enquête toont aan dat maar liefst 98% van werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar symptomen van een burn-out vertoont.
De onderwijssector staat bovenaan als we kijken naar het percentage medewerkers met een burn-out. De industriële sector komt op twee.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en overspanning. Langdurige stress en spanning zorgt ervoor dat je fysieke en mentale energiereserves als het ware “opgebrand” raken. Problemen op je werk die veel spanning veroorzaken kunnen hier bijvoorbeeld aanleiding voor geven.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een burn-out duurt. De één hersteld binnen een paar maanden, maar bij de ander duurt het twee jaar. Volgens onderzoek van ArboNed duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden, maar zo'n gemiddelde zegt dus niet zoveel.
Is je medewerker na zes weken nog steeds ziek? Dan kan het zijn dat hij een burn-out heeft. Vanaf dat moment noem je het langdurig ziekteverzuim. In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen.
De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken.Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe.Je voelt je letterlijk 'opgebrand'.Je raakt je grip op de situatie kwijt.En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Om te herstellen is een actieve aanpak nodig met voldoende ontspanning, aandacht voor jouw stressfactoren en leren om andere keuzes te maken. Onze psychologen kunnen je hierbij helpen.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).
Welke therapievormen we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness. Veel opties dus, zo krijg je altijd de best passende hulp bij je burn-out.
Grieken zijn wereldwijd het meest gestrest. Maar liefst 59 procent zegt stress te ervaren.
Mensen die goed met stressvolle situaties om kunnen gaan, zien er dan ook gemiddeld minder oud uit. De natuurlijke verouderingsprocessen worden bij deze mensen niet versneld door stress. Dit verouderen geldt trouwens niet alleen voor grijze haren en je uiterlijk, maar voor je gehele lichaam en brein.
De meest voorkomende oorzaak van stress is wegens werk. Bij werk gerelateerde stress ervaar je teveel druk van je werk. Mogelijk is hierdoor ook de balans tussen werk en privé verminderd. Zowel je werk als thuis vragen teveel energie van je, waardoor je energie op raakt.