Ovenfriet wordt voorgebakken in frituurvet om afgebakken te kunnen worden in de oven en niet te verbranden.Het bevat wel iets minder vet dan gewone friet, maar het scheelt verrassend weinig. Houd daar rekening mee als je voor ovenfriet kiest.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Doe ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituur. Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan. Frituur op 175 °C en niet langer dan nodig. Voor het bakken of frituren van zelf gesneden friet kun je de aardappelstukjes even blancheren (kort koken).
Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen.
Wat is het het grootste verschil? Het voornaamste verschil tussen het bakken in olie versus in de heteluchtfriteuse is dat er geen vet wordt toegevoegd aan de friet. De frieten bak je overigens wel krokant omdat een heteluchtfriteuse wel gewoon dat ''grill effect'' heeft.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Zorg dat de frietjes niet op elkaar liggen, anders worden ze zompig. Bak ze in een voorverwarmde oven 220 graden voor 30-35 minuten of totdat ze goed knapperig en goud gekleurd zijn. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om.
Aviko heeft meerdere soorten ovenfriet, maar ik heb gekozen voor de Opa's ovenfriet. Lekkere dikke frieten met schil. Doordat ze wat dikker zijn worden de frieten minder krokant en knapperig. De smaak is daarentegen wel goed, die scoort een dikke 8!
Bereidingswijze: Niet ontdooien voor gebruik. OVEN: Verwarm de heteluchtoven voor op 210° C. Spreid de diepvriesfrieten in één laag op de bakplaat bedekt met bakpapier en plaats die in het midden van de oven. Bak ze goudgeel gedurende 20 min (1/2 zak) tot 23 min voor een hele zak.
Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.
Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Het product dat je frituurt zuigt een deel van dat vet op en bevat daardoor veel calorieën. Eten uit de airfryer bevat dus minder vet en minder calorieën, als je niet meer dan een eetlepel olie gebruikt om het product of gerecht te bereiden.
Dit kan door ze te koken of door ze op lage temperatuur de frituren. Hierdoor wordt de binnenkant gaar en als ze de tweede keer in de frituur gaan (op hogere temperatuur) hoef je alleen nog maar een goudbruine, knapperige buitenkant te creëren. Hetzelfde principe is waar voor ovenfriet.
Stap 1: Kies de goede verse aardappel
“Kies een goede en grote aardappel. Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Zet het bakblik in het midden van de oven. Bak de frieten ongeveer 35 minuten tot ze mooi bruin en krokant zijn. Na ongeveer 20 minuten moet je ze wel even omscheppen.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Friet opnieuw opwarmen in de airfryer
Friet geef je de volgende dag makkelijk een tweede leven door de friet een paar minuten op 200 graden in de airfryer te frituren. Dat geldt trouwens niet alleen voor friet, maar ook voor bitterballen, chicken wings, kaasstengels enzovoort.
Aardappelen bevatten veel gezonde voedingsstoffen, vitamines (B1, B6 en C) en mineralen (kalium, fosfor, calcium en ijzer). Daar valt meer over te vertellen. Maar in friet zitten ook ongezonde voedingsstoffen, zout en vet. Bij vet kun je aan 2 dingen werken: het type vet en de hoeveelheid vet.
En hoera: het revolutionaire product, Leon&León genaamd, ligt nu in de schappen. Met 30% minder koolhydraten, calorieën en vet dan andere friet is Leon&León en ook nog eens afkomstig van Nederlandse bodem.