Beschermd. Naast het vers houden, beschermt het plasticje de komkommer ook. Hij verliest minder vocht, waardoor hij minder snel uitdroogt. Ook kan de komkommer flink beschadigen tijdens zo'n reis van bijvoorbeeld Spanje naar Nederland.
Houdbaarheid verlengd
Vooral bij biologische komkommers, waarvan er minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en omdat bij komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid.
Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid. Dat zorgt weer voor een toename van voedselverspilling, met een veel hogere impact op het milieu dan de recyclebare folie.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
– Een plastic zakje, wrap of hoesje zou namelijk de houdbaarheid van komkommer, banaan of broccoli verlengen; – consumenten zouden het product in plastic verpakt hygiënischer vinden; – en daarmee zou dan voedselverspilling worden voorkomen.
Groente wordt niet zomaar verpakt, daar is per groente goed over nagedacht: door het verpakken wordt de zuurstof gereguleerd en droogt het voedsel niet uit. Hierdoor bederft het niet snel, sterker nog: verpakte groente blijft tot drie keer langer vers dan niet-verpakte groente.
Dan worden ze verpakt om te beschermen tijdens transport én om ze langer vers te houden. Zo kan het dus dat een komkommer de helft van het jaar niet en de andere helft wel in een plastic jasje zit. In deze winterperiode zijn ook de groene en gele paprika's, komkommers en aubergines ingepakt."
Groenten en fruit kunnen ook worden verpakt onder een gewijzigde atmosfeer. Met dit gasverpakken probeert men de inhoud van de verpakking langer vers te houden door de lucht binnenin aan te passen. Dit wordt vooral toegepast op gewassen en voorgesneden groenten zoals zakjes sla of geraspte worteltjes.
Product omschrijving
BIO komkommers zijn frisse, langwerpige vruchten. Het zijn echte dorstlessers die veel vocht bevatten en een knapperige donkergroene schil hebben. Biologische komkommers zijn daarom uitermate geschikt in frisse gerechten als salades. Vocht is erg belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Plastic. Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.
En voedselverspilling is erger voor het milieu dan dat plastic zakje. De productie van voedsel kost immers meer energie dan het maken en verwerken van plastic afval. Verder beschermt het ons voedsel, waardoor er minder wordt verspild. Als je een komkommer langer vers wil houden, moet je hem verpakken in plastic.
Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic. Met statiegeld op blik (2022) zamelen we straks schoon materiaal in, waardoor het minder energie gaat kosten, maar alsnog wint het niét van plastic.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Albert Heijn heeft het grootste marktaandeel in supermarktland en verkoopt dus ook de meeste biologische producten: zo'n 60 procent van het totaal in Nederland (natuurwinkels en biosupermarkten uitgezonderd).
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Biologische bedrijven hebben wel meer ruimte (akkers en weilanden) nodig voor de koeien en voor de teelt van veevoer. Maar daar staat tegenover dat de biologische landbouw zorgt voor een betere landschapskwaliteit, een grotere biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.
Naast dat de smaak anders is, leven biologische kippen ook een beter leven omdat ze meer ruimte hebben en een langer leven leiden. Ook zijn ze gezonder voor de mens omdat ze geen antibiotica toegediend krijgen. Biologische kip is te herkennen aan het groene keurmerk waar 'biologisch' op staat.