Ísey Skyr Vanille is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Van hun verse melk maken wij heerlijke skyr. *Lactosegehalte <0,01 g/100 g.
In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zij worden vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje lactose.
“Arm aan vetten”
Het belangrijkste verschil met andere melkproducten is volgens Annick Verween het vetgehalte: dat is bijzonder laag. Yoghurt bevat ongeveer 1 gram vet per 100 gram. Volle of Griekse yoghurt zelfs 8 tot 10% vet. Bij skyr is dat amper 0 tot 0,2 procent, afhankelijk van het merk.
Kies dan eens voor Arla Lactofree kwark. Dit is échte kwark zonder lactose. De producten van Arla Lactofree zijn gemaakt van gewone koemelk en dus van nature rijk aan eiwit, calcium en vitamines en mineralen.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Ísey Skyr Vanille is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Conclusie. Skyr zou dus altijd kunnen passen in een plan om af te vallen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat Skyr voedzaam is, laag in koolhydraten en vet en hoog in eiwitten. Hierdoor geeft Skyr een langdurig vol gevoel.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
recept voor 1 persoon: 20 gram granen. 5 gram amandelschaafsel. 250 gram Skyr.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Kefir bevat namelijk niet alleen weinig lactose, maar helpt je ook om je tolerantie voor lactose te verhogen. Je kunt ook kefir maken die geheel lactosevrij is. Dat doe je door water met suikers te gebruiken in plaats van op basis van zuivel.
Wanneer lactose-intolerantie testen? Een Lactose Tolerantie Test wordt uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er sprake is van lactose-intolerantie, bijvoorbeeld als je last hebt van bovenstaande klachten zonder andere duidelijke oorzaak.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Soms komen ze wat later, bijvoorbeeld als je maag wat trager werkt (vertraagde maaglediging). Hoeveel last je van melkproducten hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.