Termieten zijn insecten en worden ook wel witte mieren genoemd. Ze hebben een zachter lichaam en een harde kop. Termieten kunnen hard bijten.
Termieten worden ook wel witte mieren genoemd. Ze doen inderdaad sterk aan mieren denken. Toch zijn ze er niet aan verwant, ook al lijkt de voortplantingscyclus in sommige opzichten op die van de meeste mierensoorten.
Net zoals bijen en mieren kennen termieten enkel onvruchtbare exemplaren, behalve de koningin en jaarlijks een aantal mannetjes, die echter zeer spoedig sterven. Sommige koninginnen kunnen waarschijnlijk tussen de twintig en vijftig jaar oud worden en daarmee is de termiet verreweg het langstlevende insect.
Mieren zijn verwant met wespen en bijen. Termieten zijn vooral verwant met kakkerlakken. Termieten en mieren lijken op elkaar, maar als je goed kijkt zie je verschillen. Termieten zijn blind, ze leven dan ook meestal ondergronds of in rottend hout.
Termieten kunnen niet tegen de hitte van zonnestralen. Ook boorzuur kan een effectief bestrijdingsmiddel zijn. Spray boorzuur op enkele stukken hout en leg deze neer op plekken waarvan je denkt dat de termieten zich bevinden. Het boorzuur tast het zenuwstelsel van de termiet aan, waardoor ze gedehydrateerd raken.
Als je je oor in de buurt van termijnhout legt, kun je ze horen knabbelen. Een weinig bekende anekdote: termieten houden van rockmuziek! Een recente studie naar de voedingsgewoonten van termieten toonde aan dat deze houtetende insecten sneller werken als ze rockmuziek horen.
Werktermieten hebben geen vleugels, maar wel zes poten en dezelfde voelsprieten. Ze zien er wit en soms doorschijnend uit. Vechttermieten hebben geen vleugels en een bruinachtige kleur. Ze hebben zowel scharen als voelsprieten op hun kop en zes poten.
Aardvarkens zijn gespecialiseerd in het eten van mieren en termieten. Met hun uitstekende reuk sporen deze nachtactieve dieren in het donker mierennesten en termietenheuvels op. Aardvarkens hebben een hele lange tong, die ze zo'n 30 centimeter ver uit kunnen steken. Daarmee likken ze de insecten snel op.
Een van de bekendste termieten-eters is de miereneter. De miereneter is een van de vreemdst uitziende dieren die door de bossen en savannes van Midden- en Zuid-Amerika zwerven. Volwassen miereneters worden tussen de 1,80 en 2,20 meter lang en wegen ongeveer 35 kilogram.
In onze klimaatzone legt de koningin van onze honingbij haar eitjes ongeveer van februari tot aan de koudeprik. Ze legt dan dagelijks zo'n 300 - 2000 eitjes. Per jaar circa 130.000.
Er zijn heel wat insecten die hout aantasten zoals houtworm en en termieten, maar termieten komen (nog) niet voor in Nederland.
De reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar een 60cm lange plakkerige tong. Elke dag likt hij daarmee zo'n 35.000 mieren of termieten op. Soms staan larven, fruit of aas op het menu. In dierentuinen eten miereneters echter een speciaal papje, waarin alles zit wat ze nodig hebben.
Tips tegen mieren
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
De glanzende houtmier, het klinkt heel ongevaarlijk maar het is een houtmier die veel schade in en rondom je huis kan veroorzaken. De glanzende houtmier tast namelijk het hout aan in of rondom jouw huis. We kennen de houtwormDe houtworm kan voor veel overlast zorgen.
Bouw. De termietenheuvel bestaat uit aarde (vaak modder) en droog gras als bindmiddel. Binnenin bevindt zich een doolhof van gangen en kamers. Meestal bouwen termieten rond een omgevallen boom of een boomstronk en worden deze heuvels niet hoger dan 2 à 3 meter.
Wist je dat? Een reuzenmiereneter eet tot 30.000 mieren per dag. Een miereneter heeft geen tanden. De miereneter is dichte familie van de luiaards.
Bij de meeste soorten heeft de werkende kaste zelfs geen pigment en ziet er wit, doorschijnend uit, vandaar dat termieten ook wel witte mieren worden genoemd, maar met mieren hebben ze niets te maken. Bij andere soorten hebben de werkers en soldaten wel pigment.
Een miereneter kan dus, van snuit tot staartpunt gemeten, ruim 2 meter lang zijn. Hij is bij de schouders ongeveer 60 cm hoog. Een miereneter heeft korte oorschelpen, kleine ogen en een grijs-bruine vacht die uit korte, stevige haren bestaat. De kop is lichter van kleur dan de achterzijde.
Het blijft zo'n zes maanden bij de moeder. In deze periode leert het naar voedsel zoeken en graven. Na twee jaar is het geslachtsrijp. Het aardvarken wordt maximaal 18 jaar oud.
Kippen zijn heel actieve insectenopruimers. Ze eten allerlei larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken, maar ook van de spinselmot en de buxusbladvlo; soms springen ze omhoog om er aan te kunnen. Volwassen kevers zoals loopkevers of het rozemarijngoudhaantje lusten ze niet.
De lengte van de mieren varieert: werksters zijn 3-5 mm lang, mannetjes 3,5-4,2 mm lang en de koninginnen spannen de kroon met een lengte van 8-9 mm.
Vliegende mieren zijn de vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Aan het einde van een warme, drukkende dag in de zomer vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om met elkaar te paren. Dit wordt de 'bruidsvlucht' genoemd.
Wat eten mieren? Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten.
Ze variëren in lengte van 3,0 tot 110 mm en in gewicht van 8 tot meer dan 5000 mg. De onderstandige kop heeft bijtende, weinig gespecialiseerde monddelen, facetogen en meestal vrij lange tot zeer lange, draadvormige voelsprieten.