De beginbalans geeft, zoals de naam al zegt, aan met welke cijfers een onderneming een bepaalde periode begint en de eindbalans geeft aan met welke cijfers de onderneming een bepaalde periode eindigt. De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.
De openingsbalans is het begin van de boekhouding voor een boekjaar en wordt ook wel beginbalans of startbalans genoemd. De openingsbalans is zoals de naam al zegt een balans, hier staan alle bezittingen (activa) op, tegenover alle schulden en het eigen vermogen (passiva).
Een andere manier om het beginsaldo te berekenen gaat als volgt: neem het beginsaldo van de vorige periode en trek daar alle transacties van af die sindsdien zijn afgewikkeld. Dit geeft het huidige openstaande saldo.
Je maakt een balans kloppend door al je bezittingen en schulden onder elkaar te zetten. Uiteindelijk moeten aan beide kanten dezelfde bedragen bij elkaar opgeteld staan. Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Door dit bedrag op de balans in te vullen, maak je de balans kloppend.
Waarom maak je een beginbalans? Als ondernemer kom je verschillende vormen van de balans tegen. Je hebt de begin– en eindbalans. Met een beginbalans geeft je onderneming aan met welke cijfers je onderneming een bepaalde periode ingaat.
Een winst- en verliesrekening bestaat uit alle baten en lasten van een onderneming. Dit zijn de binnengekomen omzet en de gemaakte kosten. De ondernemer noteert onder meer zijn netto omzet, ontvangen subsidies en kosten als salarissen, handelsgoederen en sociale lasten. Onderaan de streep staat het resultaat.
Hoe ziet een resultatenrekening eruit? Op een resultatenrekening wordt aan de linkerkant een overzicht gegeven van alle kosten van de afgelopen periode. Aan de rechterkant worden alle opbrengsten weergegeven. Uiteindelijk kan afgelezen worden wat de winst of verlies is geweest van deze periode.
De kolommenbalans bestaat uit: Een proefbalans: overzicht met totaalbedragen van alle grootboekrekeningen. Een saldibalans: saldo-overzicht van elke grootboekrekening die in de proefbalans is opgenomen.
De beginbalans, ook wel openingsbalans of startbalans genoemd, is een balans aan het begin van een jaar. In dit financiële overzicht staan alle bezittingen, schulden en het (eigen) vermogen op een bepaald moment van een onderneming, instelling of persoon.
De grootboekrekening “Tussenrekening beginbalans” wordt gebruikt als tegenrekening voor alle boekingen die gedaan worden op de beginbalans. Wanneer er boekingen worden ingevoerd voor de beginbalans is het van belang dat het vinkje “beginbalans” wordt aangezet.
Hebt u spaargeld, aandelen of een tweede woning? Of hebt u schulden? De waarde van uw bezittingen min uw schulden noemen wij uw vermogen. Het maakt niet uit of u vermogen hebt in Nederland of buiten Nederland.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
Een balans maken kan op elk willekeurig moment. Maar als het een onderdeel van je jaarrekening is, dan maak je hem aan het einde van je boekjaar (eindbalans). Met een beginbalans opstellen in het nieuwe jaar pak je de draad weer op. Goed om te weten: de balans is een verplicht onderdeel van de jaarrekening.
De proefbalans is een controlemiddel, je neemt letterlijk 'de proef op de som' van de grootboekrekeningen.Je controleert daarmee of het totale grootboek inderdaad in evenwicht is. Op de proefbalans maak je een overzicht van de totalen per grootboekrekening.
De eindbalans geeft een overzicht van alle bezittingen en schulden aan het einde van een periode. Alle bezittingen, het vreemd vermogen én het eigen vermogen. Voor de Belastingdienst is het opstellen van een eindbalans verplicht. Bij de aangifte inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) heb je deze nodig.
Een huurpand voor je bedrijf komt niet op je balans. De huurkosten zijn zakelijke kosten voor je bedrijf.
De balans geeft net zoals de winst- & verliesrekening en het kasstroomoverzicht belangrijke informatie over de financiële gezondheid van een organisatie. De balans geeft daarbij met name inzicht in de liquiditeit en solvabiliteit van een organisatie.
De voordelen van een goede werk-privébalans
Je zoekt minder snel een andere baan. Wanneer jij privé de ruimte en rust krijgt die je nodig hebt, lever je betere prestaties op je werk. Je bent dan productiever, creatiever en dus gelukkiger.
Medewerkers die een goede balans tussen werk en privé ervaren, voelen zich gezonder, presteren beter en hebben meer voldoening in hun werk. Logisch dus dat veel werkgevers dit in de gaten houden en proberen te bevorderen.