Inbouwstopcontact. Inbouwdiepte kan verschillen van 21mm tot 31,5mm. Als er verbindingen achter het stopcontact gemaakt dienen te worden, kan een minder diep stopcontact gebruikt worden om nog voldoende plaats over te hebben om het goed geplaatst te krijgen.
40 of 50 mm diep
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Een inbouwdoos is een kunststof bakje waarin de draden van een kabel uitmonden. Op de voorkant wordt een stopcontact of schakelaar gemonteerd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden inbouwdozen in muren en wanden ingebouwd.
Afhankelijk van in hoeverre een stopcontact in de muur wegvalt, wordt het een inbouw of half inbouw stopcontact genoemd. En naast het stopcontact zelf zijn hier in de meeste gevallen ook de leidingen waar de elektrakabels doorheen lopen in de muur ingebouwd.
Welke inbouwdoos moet je gebruiken? Er bestaan verschillende soorten inbouwdozen. Het soort inbouwdoos dat gebruikt moet worden, is afhankelijk van de wand waarin de inbouwdoos wordt gemonteerd. Er bestaan namelijk traditionele inbouwdozen, hollewand inbouwdozen en schoonmetselwerk inbouwdozen.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Er bestaan enkele voordelen en nadelen bij deze soort stopcontacten: de voordelen van de inbouw zijn dat er geen zichtbare elektriciteitsbuizen meer zullen verschijnen en dat de stopcontacten gelijk uitkomen met de muur. De voordelen van een opbouw is dat u het kunt plaatsen zonder in de muur te slijpen of te hakken.
De inbouwdozen zijn geschikt voor 16mm of 19mm installatiebuis of flexibele buis. Er is een hollewand inbouwdoos voor 2 invoeren maar er zijn ook dozen met 4 invoeren. De inbouwdozen kunnen ook gekoppeld worden en hebben dan een gatmaat van 76mm en een hartafstand van 71mm voor gekoppelde hollewand inbouwdozen.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
Tip: In geval van een enkele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo'n 100 mm breed en 70-80 mm diep. In geval van een dubbele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo'n 150 mm breed en 70-80 mm diep. Slijp ver genoeg om de zone makkelijk uit te hakken. Slijp de (best verticale) sleuf.
De oplossing: een contactdoosstrook voor wandmontage. Er zijn montagegaten aan de zijkant of achterkant van de monteerbare contactdozen, waardoor ze gemakkelijk aan de muur kunnen worden gemonteerd. Vermijd vervelende kabelchaos onder of op uw bureau door de stekkerdoos permanent te bevestigen.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
je mag tot 8 stopcontacten op 1 kring leggen. In de keuken werk je best met apparte kringen.
Een ovale inbouwdoos heb je vaak nodig wanneer je een tweevoudige wandcontactdoos vlak op de muur wilt monteren. Het achterwerk van deze dubbele wandcontactdoos is groter dan in een normale ronde inbouwdoos zou passen.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Hoeveel stopcontacten mogen op een stroombaan geplaatst worden? In een stroombaan stopcontacten mogen slechts 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten geplaatst worden. Een gemengde stroombaan moet volledig geplaatst worden met geleiders met een sectie van 2,5 mm.
Boor de gaten met een klokboor.
De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.